żurawina
źródło: pixabay

Nasi przodkowie już wieki temu znali dobroczynne właściwości żurawiny. Używali jej jako pożywienia, barwnika oraz lekarstwa. To co  ludzie wiedzieli wiele lat temu, dziś potwierdzają badania naukowe…

Żurawina ma czerwone, soczyste i bardzo kwaśne owoce, przez co nie nadaje się do jedzenia na surowo. O wiele lepiej smakuje przetworzona – robi się z niej soki, syropy, dżemy, konfitury, kisiele, galaretki lub suszy z dodatkiem cukru.

Żurawina jest bardzo zdrowa – zawiera mnóstwo witamin (C, A, B1, B2), składników mineralnych ( żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, jod), a także pektyny, błonnik pokarmowy, kwas cytrynowy, chininowy, jabłkowy i benzoesowy.

Dlaczego warto jeść żurawinę?

  • zapobiega infekcjom dróg moczowych – naukowcy odkryli, że żurawina zawiera poliantocyjanidy, które  zalicza się do najsilniejszych antyoksydantów. Dzięki nim bakterie nie mogą przyczepić się do ścian przewodu moczowego i są wypłukiwane wraz z moczem. Poza tym żurawina zakwasza mocz i zawiera kwas hipuronowy, który ma działanie antybakteryjne.
  • ma silne działanie bakteriobójcze merykańskie badania wykazały, że  niszczy aż 80 % szczepów bakterii odpornych na antybiotyki!
  •  wspomaga organizm w walce z grypą i infekcjami górnych dróg oddechowych – jeden ze związków obecnych w żurawinie odkaża gardło i przeciwdziała zagnieżdżaniu się bakterii w nabłonku jamy ustnej, dzięki czemu zapobiega rozwojowi infekcji.
  •  zapobiega nowotworom – najnowsze badania wykazały, że żurawina zwiększa o ponad 120% poziom antyoksydantów zapobiegających chorobom nowotworowym.
  •  zapobiega próchnicy zębów i chorobom dziąseł – działa tu ten sam mechanizm, co w przypadku chorób pęcherza – bakterie nie przyczepiają się do zębów i dziąseł.
  •  zwalcza bakterie Helicobacter pylori – dzięki temu zapobiega przed nadżerkami oraz wrzodami żołądka i dwunastnicy.
  •  zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych – zawiera kwas chinowy, który ma lekko kwaśny odczyn, co zapobiega łączeniu się jonów wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki i tym samym ochrania przed powstawaniem kamieni nerkowych.
  • sok żurawinowy działa podobnie jak czerwone wino – podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL i zapobiega utlenianiu się cząsteczek LDL cholesterolu.
PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.