dieta dukana
źródło: shutterstock

Dieta Dukana (dieta proteinowa) to według wielu osób jedyny sposób na uzyskanie wymarzonej, szczupłej sylwetki. Przynosi natychmiastowe efekty – w krótkim czasie pozwala zrzucić nawet kilkanaście kilogramów. Od jakiegoś czasu jest bardzo popularna i niewątpliwie święci triumfy wśród osób odchudzających się. Poradniki opisujące zasady jej stosowania i dukanowskie książki kucharskie sprzedają się jak świeże bułeczki…

Dieta proteinowa wydaje się być wybawieniem dla osób z nadwagą. Niestety proponowany przez Dukana model żywienia ma też swoje minusy, których nie każdy jest świadomy…

Dieta Dukana składa się z czterech faz. W pierwszej fazie (fazie ataku) menu jest ograniczone wyłącznie do chudego mięsa, ryb, nabiału, jaj i owoców morza. Dodatkowo można pić wodę, herbatę, kawę i zioła. W drugiej (fazie równomiernego rytmu utraty wagi)- dochodzą surowe lub gotowane warzywa. Trzecia (faza utrwalenia wagi)- dopuszcza dodatkowo dwie kromki pełnoziarnistego chleba.  Czwarta faza (stabilizacji wagi) powinna trwać przez całe życie- przechodzi się w niej do normalnego trybu odżywiania, przy czym jeden dzień w tygodniu należy jeść wyłącznie produkty z fazy ataku.

Dieta Dukana jest niewątpliwie bardzo kontrowersyjna i nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Daleko jej do racjonalnego, zbilansowanego modelu odżywiania się, jednak wiele osób jest nią zafascynowanych. Ludzie w pogoni za szczupłą sylwetką zapominają o negatywnych skutkach nienaturalnego odżywiania się.

Plusy i minusy diety Dukana

Plusy diety:

  • brak uczucia głodu
  • szybka utrata zbędnych kilogramów
  • utrata zapasów tkanki tłuszczowej
  • nie trzeba liczyć kalorii
  • dieta nie zakłada ograniczeń ilościowych jedzenia

Minusy diety:

  • monotonia jadłospisu w pierwszej fazie diety (dotyczy to osób, które nie mają czasu przygotowywać wymyślnych dań urozmaicających dietę)
  • nieprzyjemny oddech (na skutek wytwarzanego w procesie glukoneogenezy toksycznego amoniaku)
  • nieprzyjemny zapach ciała
  • nieprzyjemny gorzko-cierpki posmak w ustach
  • w początkowej fazie – uczucie zmęcznia, osłabienia
  • kwasica metaboliczna organizmu
  • brak „paliwa” dla mózgu i mięśni (węglowodanów)
  • niedobór witamin i składników mineralnych
  • obciążenie wątroby
  • obciążenie nerek
  • ryzyko nadciśnienia tętniczego
  • ryzyko odwapnienia kości i osteoporozy (białko zwierzęce nasila proces wydalania wapnia z moczem, co w efekcie prowadzi do ujemnego bilansu wapniowego i w konsekwencji do rozwoju osteoporozy)
  • wzrost poziomu cholesterolu we krwi
  • osłabienie odporności
  • zaparcia i rozwój bakterii gnilnych w jelitach (na skutek braku błonnika pokarmowego)
  • nerwowość
PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.