kofeina w ciązy
źródło: shutterstock

W okresie ciąży, kobiety powinny ograniczać spożywanie produktów bogatych w kofeinę, ponieważ może mieć ona negatywny wpływ na płód.

Kofeina jest składnikiem wielu roślin. Wszyscy wiedzą, że występuje ona naturalnie w ziarnach kawy, ale nie tylko. Znajduje się również w herbacie, ziarnach kakaowca i owocach guarany. Poza tym jest dodawana do wielu napojów i leków.

Osoby dorosłe w Europie spożywają średnio 200 mg kofeiny dziennie (od 100 do 400 mg), dostarczanej przede wszystkim przez kawę i herbatę, ale również przez słodkie napoje „energetyzujące”. Im więcej kofeiny przyszła matka dostarcza do swojego organizmu, tym większe jest ryzyko jej negatywnego oddziaływania na dziecko.

Kofeina ma działanie moczopędne i może powodować odwodnienie. Poza tym zmniejsza stężenie magnezu i wapnia w organizmie, a jej nadmiar utrudnia wchłanianie żelaza, (które jest potrzebne m.in. do prawidłowej produkcji hemoglobiny), co nie jest korzystne dla przyszłej mamy, ani dla jej dziecka. Duże ilości kofeiny zwiększają ryzyko porodu przedwczesnego, poronień oraz niskiej masy urodzeniowej dziecka.

Dopuszczalny dzienny limit kofeiny dla kobiety ciężarnej wynosi 200 mg. Jest to odpowiednik dwóch średnich kubków kawy rozpuszczalnej. Taką zawartość kofeiny zawierają również: ok. 4 filiżanki herbaty, 5 puszek coli, czy niecałe 3 napoje energetyczne.

Należy pamiętać, iż kawa z kawiarni może zawierać więcej kofeiny, niż ta robiona w domu.

Wypijanie przez kobietę ciężarną 4 i więcej filiżanek kawy dziennie, może powodować nadmierne pobudzenie dziecka, zaburzenia pracy jego serduszka oraz wady wrodzone, np. rozszczep wargi. Poza tym nadmiar tego napoju może powodować wzrost ciśnienia tętniczego krwi matki, a co za tym idzie także dziecka, co w efekcie uszkadza jego naczynia krwionośne i narządy wewnętrzne.

Przeciętna zawartość kofeiny w poszczególnych produktach:
  • kawa rozpuszczalna (filiżanka 190 ml): 75 mg
  • kawa parzona (filiżanka 190 ml): 85 mg
  • herbata (filiżanka 190 ml): 50 mg
  • napoje energetyzujące z dodatkiem kofeiny lub guarany (pojemność 250 ml): 28 – 87 mg
  • napoje typu cola (pojemność 250 ml): 8 – 53 mg
  • czekolada (tabliczka 100g): 11 – 71 mg
PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.