Kuchenka mikrofalowa to jedno z najlepszych wynalazków, jakie można spotkać w kuchni. To niewielkie urządzenie służy przede wszystkim osobom zabieganym i zajętym do podgrzewania posiłków, gotowania, grillowania i pieczenia.

Świetnie sprawdza się także podczas rozmrażania potraw. Można z niej korzystać codziennie, warto jednak pamiętać o zasadach dobierania do gotowania odpowiednich naczyń oraz… o jej regularnym czyszczeniu.

Jak gotować w mikrofalówce?

Najważniejsze w gotowaniu w mikrofalówce jest dobranie odpowiedniego naczynia, w którym będzie podgrzewana potrawa. Nie można korzystać z kuchenki mikrofalowej, jeśli jedzenie znajduje się w metalowym lub miedzianym, zamkniętym pojemniku albo w szkle ze złoconymi czy srebrnymi ornamentami.

Źle znosi pobyt w mikrofalówce także naczynie z metalowym uchwytem. Można natomiast używać szkła, najlepiej grubego, żaroodpornego, ale także zwyczajnych talerzy czy miseczek porcelanowych albo ceramiki bez zdobień.

W mikrofalówce dobrze sprawdzi się talerz lub deska z drewna, ale także niewoskowany i niezdobiony papier. W przypadku naczyń plastikowych należy zwrócić uwagę, czy dany pojemnik nadaje się do podgrzewania potraw w mikrofalówce.

Wstawienie potrawy w niewłaściwym naczyniu może sprawić, że podczas gotowania pojawią się iskry, a danie po prostu się zapali. Jeśli posiadamy mikrofalówkę i kupujemy naczynia, możemy sprawdzić w opisie producenta, czy nadają się one do podgrzewania potraw w takiej kuchence. Nieprzydatne mogą okazać się natomiast modne kwadratowe czy prostokątne talerze, jeśli mikrofalówka ma obrotowy talerz.

Nie wszystko można włożyć do mikrofalówki

Korzystanie z kuchenki mikrofalowej ułatwia życie przede wszystkim dlatego, że można w niej odgrzać całą potrawę lub porcję obiadową. Są jednak takie produkty, które pod wpływem działania fal zachowują się w sposób zadziwiający. Przede wszystkim chodzi o jajka. Te, włożone do mikrofalówki, po prostu wybuchają, ponieważ następuje w skorupce gwałtowny wzrost ciśnienia. Do gotowania jajek wciąż przydaje się zwykły garnuszek i klasyczna kuchnia do gotowania.

Podobny efekt, jak w przypadku jajka, osiągniemy, gdy będziemy chcieli podgrzać wątróbkę. Ta potrafi podskakiwać i strzelać także na patelni, ale w mikrofalówce sieje prawdziwe spustoszenie.

Nie możemy przygotować w mikrofalówce także niektórych rodzajów ciast. Nie uda się biszkopt, drożdżówka, ciasto kruche ani francuskie. Niebezpieczne może okazać się podgrzewanie dania z dużą zawartością tłuszczu, ponieważ wysoka temperatura może spowodować samozapłon. Najlepiej w ogóle wyeliminować tłuste potrawy z diety.

Włącz zdrowy rozsądek

Chociaż zadaniem fal w mikrofalówce jest podgrzanie przede wszystkim potrawy, to jednak niewłaściwe postępowanie z kuchenką może skończyć się wypadkiem, zwłaszcza jeśli na podgrzewanym talerzu zostały metalowe sztućce. Te mogą nagrzać się za bardzo i poparzyć palce.

Warto też pamiętać, że kuchenka ma dużą moc, służy do szybkiego podgrzewania dań, dlatego z rozsądkiem należy ustawiać moc i czas gotowania. Czasami wystarczy minuta, by delikatna potrawa zrobiła się gorąca. Nagrzać mogą się także naczynia, przede wszystkim metalowe i gliniane, dlatego po podgrzaniu mleka czy wody w kubku, warto odczekać pół minuty, zanim się złapie za ucho.

Podgrzewane potrawy należy też przykrywać, na przykład większą plastikową lub szklaną miską. Dzięki temu, jeśli jakiś składnik zagrzeje się za mocno, nie zachlapie ścianek mikrofalówki, a cała potrawa podgrzewać się będzie równomiernie i nie wyschnie.

Nie należy też włączać pustej mikrofalówki, bo to może na stałe ją zepsuć.

Myj regularnie mikrofalówkę

Para wodna, tłuszcz, rozpryskujący się sos czy kawałki mięsa lub zielonego groszku pozostawione na ściankach kuchenki mikrofalowej są znakomitą pożywką dla bakterii i obniżają skuteczność i trwałość urządzenia.

Kuchenkę trzeba więc regularnie czyścić, najlepiej nietoksycznymi  i naturalnymi środkami. Najlepszym sposobem na przywrócenie kuchence blasku jest wstawienie do niej miski z wodą i pokrojoną w plastry cytryną. Włączenie na 5 minut kuchenki tak, by woda zagotowała się i zaparowała wszystkie ścianki, wystarczy, by brud łatwo można było zetrzeć miękką ściereczką.

PODZIEL SIĘ
MATERIAŁ PARTNERA
Artykuł opublikowany przez redakcję portalu dietto.pl w ramach współpracy partnerskiej z podmiotami zewnętrznymi.