suszone owoce
źródło: pixabay

Suszenie owoców było popularne już kilka tysięcy lat temu m.in. w regionach śródziemnomorskich. Proces ten pozwalał zwiększyć trwałość owoców i umożliwiał ich dłuższe przechowywanie. Kiedyś owoce suszono na słońcu przez wiele dni, niestety w dzisiejszych czasach nie praktykuje się już tej naturalnej metody. Zatem jak powstają suszone owoce?

Rodzynki, suszone śliwki, morele, żurawina – są wspaniałym dodatkiem do owsianki, jogurtów, deserów, mięs i wielu różnych dań. Są naturalnie słodkie, dlatego mogą z powodzeniem zastąpić słodycze. Poza tym zawierają składniki mineralne i mnóstwo cennego błonnika pokarmowego, przyspieszającego perystaltykę jelit.

Jak powstają suszone owoce?

Najczęściej owoce przez kilka do kilkunastu godzin owiewa się powietrzem o temperaturze 65-75°C. Suszenie owoców usuwa z nich większość wody, co hamuje rozwój bakterii i pleśni. Nie oznacza to jednak, że są one całkowicie chronione przed drobnoustrojami. Pomimo suszenia owoce nadal zawierają nawet do 35% wody.

Siarkowanie

Aby utrzymać jasną barwę suszonych owoców, producenci często stosują siarkowanie. Polega ono na przetrzymaniu owoców w ciągu 15-30 minut w atmosferze dwutlenku siarki (E 220). Siarkowanie hamuje reakcję utleniania, odpowiedzialną za ciemnienie owoców, zabija drobnoustroje i owady oraz przyczynia się do zakonserwowania witaminy C. Proces ten odbywa się w specjalnie szczelnych komorach, w których tace lub sita są rozstawione na rusztowaniu lub wjeżdżają na wózkach. Oprócz siarkowania gazowego stosuje się również siarkowanie na mokro –  czyli zanurzanie owoców w 1-3% roztworze siarczynu.

Niestety dwutlenek siarki u wrażliwych osób może powodować nudności, bóle głowy, czy biegunkę. Jeżeli suszone owoce zostały poddane procesowi siarkowania, informacja ta powinna znaleźć się na opakowaniu. Dwutlenek siarki można usunąć z owoców, poprzez namoczenie ich w gorącej wodzie lub sparzenie na sitku.

Spryskiwanie olejem

Suszone owoce są również często spryskiwane olejem mineralnym, który nadaje im połysk i zapobiega przed sklejaniem się.

Plusy i minusy suszenia owoców

Suszenie oprócz tego, że hamuje rozwój drobnoustrojów w owocach, nadaje im nowy, intensywniejszy smak i aromat. Niestety powoduje także spadek wartości odżywczych owoców – zmniejsza się zawartość witaminy C (aż o 80%), witaminy B1 (o 30%), beta-karotenu (o 20%) i witaminy B2 (o 20%).

PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.