jeżyny zdrowie na talerzu
źródło: pixabay

Jeżyny przypominają maliny, z tą różnicą, że gdy dojrzewają stają się granatowoczarne. Każdy owoc składa się z wielu małych kuleczek z pestkami. Najsmaczniejsze są świeże, surowe owoce, te najbardziej dojrzałe. Nadają się też do ciast, deserów, do przyrządzenia przetworów, soków, win, nalewek, czy likierów. Zdrowotne właściwości mają zarówno owoce, liście, jak i korzenie.

Działanie jeżyn:

  • zawierają dużo kwasów organicznych, witaminę C, prowitaminę A oraz witaminy z grupy B
  • znajdują się w nich pektyny, garbniki i składniki mineralne takie jak potas i magnez
  • zawierają m.in. kwas elagowy, który ma działanie antynowotworowe oraz antocyjany uszczelniające naczynia krwionośne
  • działają przeciwwirusowo, dlatego jeżyny lub soki jeżynowe są polecane w stanach przeziębienia
  • są zalecane dla dzieci i osób zagrożonych osteoporozą, gdyż zawierają dużo wapnia
  • posiadają właściwości uspokajające, dlatego wskazane są w zaburzeniach nerwowych występujących w okresie przekwitania u kobiet
  • sok z dojrzałych jeżyn można używać zewnętrznie do okładów na wypryski i liszaje
  • odwary z korzeni działają moczopędnie
  • odwar z liści działa napotnie, stosowany jest w przeziębieniu i anginie
  • napar z młodych, delikatnych listków osłodzony miodem, to środek pomocny w leczeniu anemii
  • odwary z liści i ziela dodane do kąpieli działają ogólnie wzmacniająco i oczyszczająco na skórę
  • jeżyny są też skarbnicą błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit
PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.