kakao
źródło: pixabay

Naukowcy z USA udowodnili, że kakao może zapobiegać nowotworom. Zawiera ono trzy razy więcej ochronnych przeciwutleniaczy niż zielona herbata i dwa razy więcej niż czerwone wino. Poza tym znakomicie rozgrzewa i pobudza – jest więc doskonałym napojem na chłodne dni…

Kakao zyskało swoją sławę w Europie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Początkowo napój ten zdobył uznanie na dworze hiszpańskim, gdzie doprawiano go cukrem i wanilią, według przepisu azteckiego króla Montezumy.

Skarbnica korzystnych substancji

Kakao warzone w tradycyjny sposób jest bardzo zdrowe – zawiera białko, tłuszcz oraz ponad 800 związków o korzystnych właściwościach. Przeciwnicy zarzucają mu wysoką kaloryczność, jednak w rzeczywistości ma ono więcej plusów niż minusów. Nasiona kakaowca są bogate w składniki mineralne tj. potas, magnez, fosfor, cynk oraz w witaminy: A, E i z grupy B. Zawierają także tryptofan, wykorzystywany przez mózg do wytwarzania neuroprzekaźnika –  serotoniny, która zapewnia spokój i daje uczucie szczęścia. Kakao jest również źródłem teobrominy, która pobudza układ nerwowy, odpręża i regeneruje siły po wysiłku umysłowym i fizycznym. Jest więc doskonałym napojem dla uczniów, czy studentów. Zawiera też pewne ilości kofeiny, dzięki czemu działa podobnie jak kawa.

Właściwości zdrowotne

Kakao ze względu na dużą ilość przeciwutleniaczy zapobiega nowotworom oraz wzmacnia naczynia krwionośne i serce. Ponadto badania naukowe wykazały, że napój ten w istotny sposób wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Zauważono, że mężczyźni regularnie spożywający kakao mają istotnie niższe ciśnienie tetnicze krwi od tych, którzy go nie piją.

Najnowsze badania przeprowadzone przez niemieckich naukowców pokazały, że picie kakao może poprawiać wygląd i strukturę skóry oraz jej odporność na promieniowanie ultrafioletowe. Codzienne spożywanie tego czarnego napoju podnosi stan nawilżenia skóry, obniża jej szorstkość oraz zmniesza łuszczenie się.

Tradycyje – najlepsze

Niestety w dzisiejszych czasach coraz więcej ludzi sięga po łatwe do przyrządzenia kakao rozpuszczalne lub gotowe do kupienia w kartoniku, w których jest mnóstwo cukru, mleka w proszku, sztucznych aromatów i emulgatorów. Takie kakao jest o wiele bardziej kaloryczne niż tradycyjne i ma mniejsze właściwości zdrowotne.

Napój kakaowy doskonale smakuje przyprawiony wanilią, miodem, chili, czy cynamonem.

PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.