acerola
źródło: pixabay

Witamina C to jedna z najważniejszych witamin w okresie zimowym. Większość ludzi uważa, że najlepszym jej źródłem są cytryny i pomarańcze. Nic bardziej mylnego! Istnieje bowiem owoc, który dostarcza ok 40 razy więcej kwasu askorbinowego niż cytrusy…

Kwas askorbinowy, czyli znana wszystkim witamina C ma bardzo duże znaczenie dla naszego organizmu – zwiększa odporność organizmu, ułatwia przyswajanie żelaza z pożywienia, reguluje poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia naczynia krwionośne, ułatwia gojenie się ran, ochrania przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i innych toksycznych substancji.

Jej zalety można wymieniać bez końca, dlatego tak ważne jest dostarczanie odpowiedniej ilości tej witaminy przez cały rok – najlepiej oczywiście w postaci warzyw i owoców. Dzienne zapotrzebowane na witaminę C wynosi ok. 70-100 mg. Jej dobrym źródłem są: czarne porzeczki (182 mg/ 100 g), cytrusy (ok. 50 mg/ 100 g), czerwona papryka (144 mg/100 g), natka pietruszki (178 mg/ 100 g), czy chrzan (114 mg/ 100 g).

Istnieje jednak owoc, który jest rekordzistą pod względem zawartości naturalnej witaminy C na świecie – jest nim acerola (według różnych danych: 1400-4500 mg/ 100 g). Jeden owoc aceroli dostarcza prawie tyle samo witaminy C co kilogram cytryn, a jedna szklanka (180 ml) soku z tych owoców zawiera tyle samo witaminy C co 14 litrów soku pomarańczowego!

Acerola

To drzewko owocowe pochodzące z wysp karaibskich i Ameryki Środkowej, ale obecnie uprawiane również w Ameryce Południowej, Australii i w tropikalnych rejonach Azji i Afryki. Jej owoce wyglądem przypominają wiśnie (choć zawierają po 3 nasiona), są okrągłe, o średnicy 1-3 cm. Mają delikatną, czerwoną skórkę, są niezwykle soczyste i bardzo kwaśne w smaku.

Zawartość witaminy C w owocach aceroli jest zależna od ich stopnia dojrzałości. Najbogatszym źródłem kwasu askorbinowego są owoce 15-dniowe, natomiast wraz z ich dojrzewaniem ilość witaminy C spada.

Owoce aceroli niestety łatwo się psują, dlatego świeże mają ograniczone zastosowanie. Komercyjnie acerolę sprzedaje się w postaci skoncentrowanego soku lub suchego proszku. Specyfiki te są następnie dodawane do różnych napojów, odżywek witaminowych, suplementów diety, czy preparatów witaminowych polecanych m.in. w przeziębieniach

PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.