gluten
źródło: shutterstock

Osoby chore na celiakię (chorobę trzewną) muszą pozostawać przez całe życie na diecie bezglutenowej. Niekiedy nie wiadomo, czy dane zboże, kasza, czy mąka nie zawierają glutenu lub jego śladowych ilości.

Oto lista produktów zbożowych glutenowych, których należy unikać stosując dietę bezglutenową:

  • bulgur (gotowane, a następnie wysuszone ziarno pszenicy)
  • brązowy syrop ryżowy (zazwyczaj zawiera słód jęczmienny)
  • durum
  • orkisz (austriacka odmiana)
  • orkisz (szwajcarska odmiana)
  • orkisz (belgijska odmiana, rouquin)
  • orkisz (włoska odmiana, triventina)
  • orkisz (Triticum spelta, spelt, dinkel, Grunkern)
  • faro/farro (włoski orkisz)
  • owies
  • pszenica (mąka, kasza manna, skrobia, syrop)
  • filler (zbożowe wypełniacze)
  • fu (różne rodzaje chińskich ciastek)
  • graham
  • jęczmień (pęczak, kasza mazurska, płatki, słód)
  • kamut (Triticum turgidum)
  • skrobia modyfikowana nieznanego pochodzenia
  • karboksymetylowa skrobia nieznanego pochodzenia
  • karmel nieznanego pochodzenia
  • kuskus
  • maca (matzoh)
  • maltodekstryny (dekstromaltoza) nieznanego pochodzenia
  • mąka chapatti
  • makaron imitujący ziarna ryżu
  • semolina
  • pszenżyto(triticale)
  • żyto
PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.