Jesień to doskonała pora na przechadzkę po lesie i zbieranie grzybów. Jeśli uda nam się zebrać dużo, możemy przygotować z nich pyszną zupę, sos czy potrawkę. Nie wykorzystamy jednak wszystkich od razu. Resztę koniecznie trzeba zabezpieczyć, by była dobra również za kilka tygodni czy miesięcy. Część zamarynujemy, część zaś ususzymy – tylko jak?

Jakie grzyby suszyć?

Wbrew pozorom nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia. Nie chodzi tu o gatunki, ale o stan, w jakim się znajdują. Koniecznie muszą być to grzyby świeże, bez dziur, bez oznak psucia się i – co oczywiste – bez robaków. Małe okazy gorzej nadają się go suszenia, ponieważ w procesie tym grzyb i tak się kurczy. Zatem im większe sztuki znajdziemy, tym lepiej.

Jeśli kierujemy się nie tylko łatwością w suszeniu, ale także zależy nam na zachowaniu przez nie pełni smaku, wybierajmy borowiki i koźlarze, podgrzybki i smardze, kurki i kanie. Unikajmy maślaków i innych gatunków o wilgotnej skórce.

Przygotowanie grzybów do suszenia

Zebranie grzybów i przyniesienie ich do domu w dobrym stanie to dopiero pierwszy krok na drodze do ich ususzenia. Drugim jest dokładne oczyszczenie. Gałązki, trawę i większe zabrudzenia usuniesz palcami. Drobniejsze igliwie, piasek i pozostałości ściółki leśnej zwalczysz ściereczką, gąbeczką lub miękką szczotką. Jeśli grzyby są bardzo brudne, możesz ściereczkę zwilżyć, jednak nie zupełnie zamoczyć. Grzybów nie wolno też wsadzić bezpośrednio do wody, bo ta wniknęłaby w ich strukturę.

Małych grzybów nie trzeba kroić, większe warto przekroić np. na pół. W niektórych gatunkach warto oddzielić trzonek od kapelusza – w borowikach czy koźlarzach. Kani susz same kapelusze. Pamiętaj, że im cieńsze pozostawisz elementy grzybów, tym szybciej i lepiej zostaną wysuszone.

Jak suszyć grzyby jesienią?

Wśród najpopularniejszych sposobów na suszenie grzybów możemy wymienić:

  • suszenie na nitce lub sznurku nad kuchenką – to dość stary sposób, z którego korzystały nasze babcie i mamy, ponieważ nie miały nowoczesnych alternatyw. Takie suszenie będzie wolniejsze, za to po całym mieszkaniu roztoczy się wspaniały leśny aromat,
  • wygodne suszenie grzybów w piekarniku – zarówno w takim, który ma termoobieg, jak i w starszej wersji. Właściwy przedział temperatur wynosi od 40 do 80 stopni Celsjusza. Może to potrwać nawet do siedmiu godzin!
  • w suszarce spożywczej – to nowoczesne urządzenie elektryczne pozwala na suszenie grzybów, warzyw, owoców i mięsa. Po mieszkaniu nie roztacza się już tak wyrazisty zapach, jak w przypadku korzystania ze sznurka czy piekarnika, jednak możemy dobrać właściwy tryb dedykowany grzybom,
  • na grzejniku – chętnie wykorzystywany sposób, z racji iż każda osoba ma w domu grzejnik. Ponieważ jesienią i tak często go włączamy, przy okazji możemy wysuszyć grzyby. Uwaga jednak! Sposób może zawieść, jeśli posiadamy w domu koty, które lubą spać na kaloryferach,
  • na słońcu – jesienią trudno o słońce, więc jest to sposób spotykany raczej w przeszłości lub w innych rejonach świata. Rozkłada się je wówczas np. na kamieniu.

Kiedy znajdziemy sposób, który odpowiada nam najbardziej, szybko zobaczymy, jakie to proste i będziemy przygotowywać grzyby każdej jesieni, by raczyć się pysznym tradycyjnymi daniami przez cały rok.

PODZIEL SIĘ
MATERIAŁ PARTNERA
Artykuł opublikowany przez redakcję portalu dietto.pl w ramach współpracy partnerskiej z podmiotami zewnętrznymi.