Liczi (śliwka chińska) to tropikalne drzewo owocowe pochodzące z południowych Chin. Jego owoce błyskawicznie dodają sił i poprawiają nastrój, a poza tym uchodzą za najsmaczniejsze na świecie…

Skład i właściwości

Owoce liczi kształtem przypominają duże maliny lub truskawki, zebrane w grona. Pod ich brązowo-czerwoną, stwardniałą skórką znajduje się niezwykle słodki, półprzezroczysty miąższ perłowego koloru, wewnątrz którego kryje się nasienie wielkości fasoli.

Liczi jest słodkie, ponieważ zawiera  25 % cukru. Poza tym jest bogate w witaminę C (50 mg/100 g), kwasy organiczne oraz polifenole. Jak wynika z badań naukowych z ostatnich lat liczi znajduje się na drugim miejscu w rankingu owoców najbogatszych w ten związek. Polifenole odgrywają niezwykle dużą rolę w profilaktyce miażdżycy, chorób nowotworowych i różnego rodzaju stanów zapalnych.

Niektórzy uważają, iz liczi jest silnym afrodyzjakiem, dlatego też w Indiach nazywane jest „owocem miłości”.

Liczi w kuchni

Owoce najlepiej smakują na surowo, bez skórki, którą można łatwo zdjąć palcami. Liczi można również usmażyć, zamrozić lub zawekować w słoiku w roztworze cukru. Poza tym świetnie się nadaje jako słodki dodatek do mięs, sałatek, czy deserów. W Chinach popularne są tzw. orzechy liczi, czyli owoce liczi wysuszone w całości wraz ze skórką.


Udostępnij i podziel się wiedzą!