Smoothie - Przepisy

Wiosna w pełni a wraz z nią pojawiły się pierwsze sezonowe owoce, które kuszą pięknymi kolorami, apetycznym zapachem i orzeźwiającymi smakami zwiastującymi zbliżające się wielkimi krokami lato. Jest to najlepszy czas aby odkurzyć schowany w czeluściach kuchennych szafek blender i przyrządzić orzeźwiające, pełne witamin i składników mineralnych koktajle owocowe.

Dlaczego warto przyrządzać smoothie?

Odpowiednio przygotowany koktajl nie tylko ugasi pragnienie w upalny dzień, ale doładuje również nasz układ odpornościowy, wzmocni organizm i da zastrzyk energii na wiele godzin.

Smoothie z mango i bananów z dodatkiem nerkowców (4 porcje)

(1 porcja – 367kcal)

Białka: 16g       Tłuszcze: 16g     Węglowodany: 44g     Błonnik: 4g
  • ½ filiżanki (75g) nerkowców
  • 1 kubeczek (200g) jogurtu naturalnego
  • ½ filiżanki (120ml) kremowego tofu
  • 2 filiżanki (350g) świeżego mango
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 ½ filiżanki (300g) mrożonych bananów

Nerkowce upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 oC przez 5-7 minut. Odstaw do schłodzenia. Następnie zmiksuj w blenderze wszystkie składniki oprócz bananów, które należy dodać na samym końcu. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Fioletowe smoothie borówkowo – jeżynowe (4 porcje)

(1 porcja – 183kcal)

Białka: 6g     Tłuszcze: 2g     Węglowodany: 38g     Błonnik: 4g
  • 1 kubeczek (200g) jogurtu naturalnego
  • 1 filiżanka (250ml) niesłodzonego soku z winogron
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 filiżanka (145g) zamrożonych borówek
  • 1 filiżanka (145g) zamrożonych jeżyn
  • ½ kubeczka (100g) zamrożonego jogurtu greckiego

Na początku zmiksuj jogurt, sok winogronowy oraz sok z cytryny. Następnie dodaj wszystkie zamrożone składniki i ponownie zmiksuj na wysokich obrotach. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Filiżanka miedzi czyli smoothie sezamowo – papajowe (4 porcje)

(1 porcja – 136kcal)

Białka: 4g     Tłuszcze: 5g     Węglowodany: 21g     Błonnik: 3g
  • 1 filiżanka (250ml) schłodzonego nektaru z papai
  • ½ filiżanki (120ml) kremowego tofu
  • 1/3 filiżanki (80g) pasty sezamowej tahini
  • 2 filiżanki (350g) mrożonej papai

Wymieszaj w blenderze nektar z papai, tofu i pastę tahini. Następnie dodaj kawałki papai mrożonej i miksuj na wysokich obrotach do uzyskania płynnej mikstury. Podawaj od razu
po przyrządzaniu.

Bogate w witaminę B6 smoothie arbuzowo – borówkowe (4 porcje)

(1 porcja – 205kcal) 

Białka: 12g     Tłuszcze: 1g     Węglowodany: 39g     Blonnik: 3g
  • 1 kubeczek (200g) jogurtu naturalnego
  • 1 ½ filiżanki (225g) schłodzonego arbuza pokrojonego w kostkę
  • ¼ filiżanki (80g) świeżych borówek
  • 2 filiżanki (290g) mrożonych borówek

Zmiksuj jogurt, arbuz oraz borówki w blenderze. Następnie dodaj mrożone borówki i miksuj
na wysokich obrotach aż do uzyskania płynnej konsystencji. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Smoothie z kiwi i ananasów z porcją witaminy C (4 porcje)

(1 porcja – 264kcal)

Białka: 11g     Tłuszcze: 9g     Węglowodany: 38g     Błonnik 5g
  • 1 filiżanka (250ml) naturalnego napoju sojowego
  • ½ filiżanki (125ml) soku ananasowego
  • 6 kiwi obranych i pokrojonych w kostkę
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 2 filiżanki (330g) mrożonych kostek ananasów
  • ½ kubeczka (100g) jogurtu greckiego

Wymieszaj napój sojowy, sok ananasowy, kiwi i olej lniany. Następnie dodaj mrożonego ananasa oraz jogurt grecki i miksuj na wysokich obrotach przez kilka minut. Podawaj od razu po przyrządzeniu.

Źródło:

E. Brown: Supercharge Your Immune System. 100 Ways To Help Your Body Fight Illness – One Glass at a Time. Vesper, Poznań; 2009.

 

PODZIEL SIĘ
Patrycja Paradowska
Dietetyk kliniczny, specjalistka ds. żywienia ludzi zdrowych i chorych oraz dietoprofilaktyki. Absolwentka Wydziału Lekarskiego na kierunku Dietetyka Kliniczna Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Autorka i współautorka publikacji naukowych z zakresu nutrigenomiki. Studentka studiów podyplomowych na kierunku Analityka Medyczna.