Kasza jaglana słynie nie tylko ze swych ważnych właściwości odżywczych, ale także z szerokiego zastosowania kulinarnego.

Dla wielu miłośników sztuki kulinarnej bywa ona nie lada wyzwaniem. Jej pierwotny smak określany bywa mianem gorzkiego, jednak odpowiedni sposób przyrządzenia sprawia, że kasza jaglana może być prawdziwym rarytasem, który rozpieści wiele podniebień.

Szerokie zastosowanie kulinarne kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną można serwować zarówno w wariancie słodkim, jak i wytrawnym. W posiłku pełni ona najczęściej rolę dodatku, choć jak się okazuje może być także ciekawym wariantem przekąski, deseru, a także śniadania. Czy kasza jaglana z powodzeniem może zastąpić tradycyjną już owsiankę? Oczywiście. Oto jedna z ciekawszych propozycji.

Ciekawy pomysł na kasze jaglaną w wersji śniadaniowej

Do przygotowania zdrowego i pełnowartościowego śniadania na bazie kaszy jaglanej potrzebować będziemy następujących składników – 7 dag kaszy jaglanej, 200 ml mleka o wartości 1.5%, 2 suszone morele, ½ jabłka,  2 orzechy włoskie oraz szczypta cynamonu. W pierwszym etapie należy starannie wypłukać kaszę, a następnie gotować ją na mleku –  na wolnym ogniu przez około 20 minut. W przypadku, gdy kasza natychmiast wchłonie mleko należy ów niedobór uzupełniać na bieżąco przegotowaną wodą. Kolejny krok to drobne pokrojenie owoców – moreli oraz jabłka. W ostatnim etapie mieszamy owoce wespół z kaszą dodając drobno pokrojone orzechy włoskie. Całość doprawiamy cynamonem.

Dlaczego warto zaryzykować?

Ów pomysł na kaszę jaglaną to nie tylko ciekawa alternatywa oraz urozmaicenie śniadania, ale także szeroka gama wartości odżywczych które walnie przyczynią się do polepszenia naszej kondycji zdrowotnej. Do najważniejszych zaliczamy witaminy z grupy B, witaminę E oraz liczne minerały. Taki zestaw wartości wpływa pozytywnie na koncentrację i pamięć, a także wspomaga pracę układu odpornościowego.

PODZIEL SIĘ
MATERIAŁ PARTNERA
Artykuł opublikowany przez redakcję portalu dietto.pl w ramach współpracy partnerskiej z podmiotami zewnętrznymi.