koktajle

W upalne dni coraz chętniej sięgamy po płyny. Warto zadbać, aby szczególnie teraz nie występowały one tylko między posiłkami. Dzisiaj chcę Wam opowiedzieć nieco o koktajlach, których bogactwo składników odżywczych w jednej porcji, może nie tylko nasycić, ale również być „lekiem na całe zło”.

Rodzaje koktajli

Koktajle możemy podzielić tak naprawdę w dowolny sposób. Jeżeli weźmiemy pod uwagę ich przeznaczenie wyróżnić możemy koktajle dla sportowców, odchudzające czy orzeźwiające. Patrząc na ich skład podzielimy je na owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, mleczne czy białkowe. Koktajle możemy pić na śniadanie, kolacje, między posiłkami czy zamiast nich. Dobrze skomponowany koktajl może stać się prawdziwa bombą witaminową, wspomagać odchudzanie i leczyć!

Owoce jako podstawa większości koktajli

Idealne na szybkie śniadanie czy II śniadanie w pracy lub szkole. Są stosunkowo łatwe do przygotowania i chyba ciężko znaleźć osobę, który ich nie polubi. Dostarczają bardzo wiele witamin i energii, ale także cukru – jest to jednak cukier, którego możemy obawiać się nieco mniej niż tego białego z cukierniczki. Owoce dostarczają nam bowiem fruktozy.

Trzeba pamiętać, że nadmiar fruktozy może szkodzić tak samo, jak cukier dodawany do żywności, jednak mimo tego, że fruktoza jest cukrem prostym to w organizmie wchłania się ona wolniej niż sacharoza i ma niższy indeks glikemiczny – to znaczy, że możemy bardziej kontrolować poziomy naszego cukru, dłużej będziemy syci i w pewien sposób uchronimy się także przed cukrzycą typu II. Daleka jednak jestem od stwierdzenia, że jedzenie owoców uchroni nas przed chorobami cywilizacyjnymi, ponieważ jest to naprawdę głęboki temat i trzeba go zostawić na dłuższą dyskusję, a tymczasem pozostańmy przy tym, że porcja owoców dziennie w dowolnej postaci na pewno zdrowej osobie nie zaszkodzi i z pewnością przyniesie nam sporo korzyści.

Czerwone dla urody

W sezonie truskawkowym (ale i poza nim, jeśli zamrozimy trochę tej radości na lepsze czasy) warto jest sięgnąć po czerwone koktajle. Zmiksowanie arbuza, truskawek i czerwonej porzeczki to prawdziwe bogactwo witaminy C i witamin z grupy B, ale także kumulacja działania bakteriobójczego tych owoców, przez co taki koktajl będzie idealny dla osób borykających się z cerą trądzikową. Owoce te zawierają również sporo błonnika, który usprawni nasze trawienie a przy tym są niskokaloryczne, bo w większości składają się z wody – przez co wspomogą kuracje odchudzającą. Dodanie do owocowego koktajlu listka mięty czy soku z cytryny zapewni także jego orzeźwiające właściwości.

Składniki:

  • Garść pokrojonego w kostkę arbuza
  • 6 średnich truskawek
  • Pół szklanki czerwonej porzeczki pozbawionej szypułek
  • Kilka kostek lodu
  • 4 liście mięty

Przygotowanie:

Składniki miksujemy w blenderze i podajemy od razu po przygotowaniu.

Fioletowe dla zdrowia

Z powodzeniem możemy także sięgnąć po owoce naszej, polskiej ziemi. Połączenie malin, czarnej porzeczki, jagód, winogrona i jogurtu, z dodatkiem buraka czy czerwonej kapusty – da nam nie tylko wyjątkowo intensywny kolor, ale będzie także zdrowe i orzeźwiające. Taki mix fioletowego koloru również zapewni nam ochronę przed bakteriami i wolnymi rodnikami.

Ciemnym owocom i warzywom przypisuje się rolę ochrony wzroku czy wątroby, zapobiegają one chorobom układu krążenia i mogą pomóc w odchudzaniu przez wspomaganie trawienia. Te właściwości zawdzięczają one antocyjanom, nad którymi badania prowadzono już wielokrotnie. Niestety, antocyjany są bardzo wrażliwe na wszelką obróbkę termiczna, dlatego fioletowe koktajle wydają się być doskonałym rozwiązaniem dla profilaktyki wielu – bardzo powszechnych w dzisiejszych czasach – chorób.

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • Pół szklanki jagód
  • Szklanka ciemnego winogrona bez szypułek
  • 1 banan

Przygotowanie:

Składniki miksujemy w blenderze i podajemy od razu po przygotowaniu lub chłodzimy w lodówce.

Zielone dla chorowitych

Skład zielonych warzyw i owoców – co wielu może zaskoczyć – jest niezwykle bogaty. Te produkty zawierają karotenoidy, czyli naturalne barwniki, które najczęściej kojarzymy z beta-karotenem w marchewce czy likopenem w pomidorze. I faktycznie, karotenoidy nadają produktom specyficzny żółty, pomarańczowy lub czerwony kolor i w organizmie wykorzystywane są jako antyoksydanty chroniące nas przed nowotworami, zakażeniami i stanami zapalnymi. Jednak w zielonych warzywach te substancje maskowane są przez dużo silniejszy związek, jakim jest chlorofil. Jego zdrowotne właściwości znane były już wiele lat temu. Chlorofil wspomaga procesy oczyszczające w organizmie, sprzyja odnowie po chorobie  i podobnie jak karotenoidy jest silnym antyoksydantem. Wspomaga także leczenie anemii i chorób wątroby.

Poza tym zielone warzywa są wprost stworzone do spożywania na surowo, przez co dostarczają nam duże ilości – niezwykle wrażliwej na wszelką obróbkę – witaminy C. Poza właściwościami zdrowotnymi dla przeciętnego konsumenta najważniejszy jest jednak smak, który także w przypadku zielonych koktajli możemy dowolnie komponować. Ja proponuję dzisiaj zmiksowanie gruszki, natki pietruszki, szpinaku, banana i kiwi. Takiej kompozycji nie polecam jednak do częstego stosowania osobom skłonnym do kamic nerkowych, ze względu na dużą zawartość szczawianów w szpinaku i pietruszce. Mimo wszystko, wypicie raz w tygodniu zielonego koktajlu nikomu zdrowemu nie powinno zaszkodzić.

Składniki:

  • 2 garści pietruszki
  • 1 garść szpinaku
  • 0,5 ogórka
  • 3 kiwi
  • 2 jabłka
  • ½ szklanki wody lub kilka kostek lodu

Przygotowanie

Składniki miksujemy w blenderze i podajemy od razu po przygotowaniu.

Białkowe dla aktywnych

Koktajle białkowe to już specjalna kompozycja dla osób, które dużo ćwiczą a po treningu nie specjalnie mają czas na gotowanie zdrowego, białkowo-węglowodanowego posiłku. To nie znaczy jednak, że nie może przyrządzić ich przysłowiowy Kowalski.

Ten rodzaj koktajli z założenia jednak ma nam dostarczać nie tylko węglowodanów, witamin i minerałów, ale także budulca w postaci białek. Co zatem powinno wchodzić w skład białkowego koktajlu? Na pewno pełnowartościowe białko w postaci produktów białkowych pochodzenia zwierzęcego: mleka, kefiru, jogurtu, twarogu, ale także pochodzenia roślinnego: komosa ryżowa czy algi. Obowiązkowo w składzie takiego koktajlu powinny znaleźć się węglowodany w postaci owoców, warzyw i  produktów zbożowych (płatki owsiane, otręby pszenne itd.), które wspomogą naszą kondycję fizyczną na przyszłość.

Składniki:

  • ½  szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki borówek
  • 3 liście mięty

Przygotowanie:

Składniki zblenduj, uprzednio delikatnie je mieszając.

Podsumowanie

Koktajle przygotowane w domu to niezwykła kompozycja wielu składników odżywczych w jednej szklance gęstego płynu. Mogą być stosowane dla naszej przyjemności i wygody, ale również jako naturalne środki lecznicze, które w różnym stopniu będą miały korzystny wpływ na stan naszego zdrowia. Warto do codziennej diety włączyć te proste w przygotowaniu posiłki, które mogą zastąpić jeden pełny posiłek lub stać się zdrową przekąską dla całej rodziny.

PODZIEL SIĘ
Agnieszka Maciuła
Dietetyk kształcący się nadal na dziennych studiach magisterskich. Mimo dalszej nauki zdobyła już praktykę zawodową w wielu szpitalach i poradniach dietetycznych w Rzeszowie. Uczestniczyła w akcjach organizowanych przez Banki Żywości oraz Koło Naukowe Dietetyków UR, a przez trzy lata studiów uczestniczyła w wielu kursach dotyczących m.in. żywienia w anoreksji, chorobach cywilizacyjnych i celiakii. Prywatnie jest miłośniczką dziennikarstwa i troskliwą opiekunką zwierząt.