odchudzanie
źródło: shutterstock

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy, ale nie wiesz jak to zrobić? Oto lista 8 produktów spożywczych pomocnych w odchudzaniu…

Jeżeli chcesz schudnąć, włącz do swojego dziennego jadłospisu produkty bogate w błonnik pokarmowy. Dlaczego? Ponieważ błonnik wypełnia żołądek, dając uczucie sytości i tym samym hamuje napady wilczego apetytu. Wyniki badań opublikowane w Journal of Nutrition sugerują, iż spożywanie większych ilości błonnika zapobiega przybieraniu na wadze i powoduje spadek masy ciała. Poza tym błonnik pokarmowy chroni przed zaparciami – wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Wzdłuż drogi wchłania wodę, rozluźnia masy kałowe i przyspiesza ich eliminację, co ułatwia regularne wypróżnianie się.

Oto 8 produktów (bogatych w błonnik pokarmowy), pomocnych w odchudzaniu:

1. Jabłka

Jedno średnie jabłko (o masie 200 g) dostarcza 92 kcal i 4 g błonnika pokarmowego. Poza tym jabłka zawierają cenne składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, krzem, żelazo) oraz witaminy (A, B1, B2, C, E, PP) i pektyny (w skórce).  Owoce te oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają odporność, serce i układ nerwowy. Ponadto  przyśpieszają przemianę materii i obniżają poziom cholesterolu we krwi.
jabko

2. Fasolka szparagowa

Jedna porcja (200 g) fasolki szparagowej zawiera tylko 54 kcal i aż 8 g błonnika pokarmowego! Jest źródłem wielu witamin, m.in. witaminy PP, C, kwasu foliowego i beta-karotenu. Strąki fasoli zawierają także spore ilości magnezu, potasu i wapnia.

fasolka.2

3. Bataty (słodkie ziemniaki)

Jeden mały batat o masie 150 g dostarcza 4,5 g błonnika pokarmowego i 129 kcal. Poza tym pokrywa 438 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A i 37 % zapotrzebowania na witaminę C.

bataty

4. Maliny

Są rewelacyjnym źródłem błonnika pokarmowego. Szklanka malin (jedna garść) to aż 8 g błonnika i tylko 35 kcal!

maliny

5. Ciecierzyca

3 łyżki ciecierzycy dostarczają 7 g błonnika pokarmowego i 164 kcal. Cieciorka pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi, dlatego zalecana jest m.in. cukrzykom.

cieciorka

6. Dynia

Szklanka potarkowanej dyni ma w sobie 6 g błonnika i ok. 60 kcal. Jest również dobrym źródłem witaminy A (pokrywa 245 % dziennego zapotrzebowania), witaminy C, E i potasu.

dynia

7. Śliwki suszone

Jedna mała garść suszonych śliwek to 6 g błonnika i 160 kcal. Ponadto zawierają one witaminę A, C i E oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez.

sliwki suszone.2

8. Soja

3 łyżki soi dostarczają 172 kcal i 7 g błonnika. Soja zawiera również magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę C, A i K.

soja

PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.