dziecko - jedzenie
źródło: shutterstock

Zdrowie naszego dziecka w dużej mierze jest uzależnione od higieny przygotowywania posiłków. Dlatego bardzo ważne jest, aby do sporządzania posiłków dla niemowląt wyznaczyć w kuchni jedno miejsce i tam gromadzić potrzebny sprzęt, np. butelki, smoczki, tarkę do owoców, garnuszek na zupki itp.

Jeżeli niemowlę jest karmione butelką należy dbać o to, aby butelki przed użyciem były starannie wymyte i wysterylizowane. Jeżeli nie mamy w domu specjalnego sterylizatora, butelki należy wyparzyć we wrzącej wodzie lub wygotować (należy używać zawsze tego samego, przeznaczonego wyłącznie do tego celu garnka). Butelki i smoczki trzeba myć dokładnie szczotką, którą po każdym użyciu powinno się wytrzepać, a raz dziennie wygotować.

Smoczki do butelek trzeba raz dziennie wygotowywać i przechowywać w czystym, zamykanym pojemniku lub na butelce ze specjalnym kapturkiem.

Mleko modyfikowane

Mleko modyfikowane musi być przechowywane z oryginalnym pojemniku, zgodnie z zaleceniami producenta. Należy przestrzegać terminów jego ważności i nie używać mleka, którego termin się skończył. Mleko przygotowuje się zgodnie z podanym na opakowaniu przepisem, a do odmierzania porcji proszku stosuje się miarkę dołączoną do opakowania.

Warzywa i owoce

Warzywa i owoce przeznaczone na posiłki dla dzieci najlepiej kupować od sprawdzonych producentów, z upraw ekologicznych. Powinny one być świeże, dojrzałe, bez oznak zepsucia, gnicia, czy pleśni. Przed użyciem należy je dokładnie umyć pod bieżącą, ciepłą wodą, oczyścić i ponownie opłukać. Po obróbce wstępnej (obraniu, pokrojeniu) powinny być natychmiast użyte do sporządzania potrawy. Najlepiej jest stosować warzywa i owoce sezonowe, pochodzące z polskiej produkcji.

Dla młodszych niemowląt posiłki jarzynowe podaje się w formie papek, np. z marchwi, dyni, natomiast starszym (10-12 miesięcznym) można podawać warzywa starte na tarce.

Jajka

Jeżeli do posiłku używamy jajko, należy dokładnie umyć jego skorupkę, a przed rozbiciem sparzyć wrzątkiem przez ok. 10 sekund.

Potrawy z mięsa

Do potraw z mięsa należy używać mięsa najlepszej jakości, świeżego, chudego, atestowanego, o małym stopniu alergizacji (np. kurczak, indyk, królik). Dla starszych dzieci można podawać także chudą cielęcinę, wołowinę i wieprzowinę.

Pierwsze posiłki uzupełniające powinny mieć gładką, jednolitą konsystencję, dlatego należy je miksować. Starszym niemowlętom (ok. 7-miesięcznym) można podawać potrawy z większymi cząsteczkami. Dzieciom od 10 miesiąca życia pokarmy można rozgotowywać i rozgniatać widelcem (wyczuwalne cząstki produktów uczą prawidłowego gryzienia i żucia).

Czego nie robić?

Dzieciom nie wolno podawać do samodzielnego jedzenia małych kulistych owoców, np jagód, malin – należy je rozgniatać widelcem, aby zapobiec zakrztuszeniu się.

Do potraw nie dodawać soli kuchennej, ostrych przypraw, czy octu. Można stosować ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, natkę pietruszki, koperek, sok z cytryny, sok z kwaszonek (np. z ogórków), w niewielkich ilościach pieprz. Do dań na słodko można używać: cukru, cynamonu, goździków, imbiru, czy wanilii.

Do surówek warzywnych najlepiej dodawać oleje roślinne, ale można także użyć śmietany. Należy je przygotowywać bezpośrednio przed podaniem, aby zminimalizować straty składników odżywczych.

Słodycze

Jeśli chodzi o słodycze, dzieciom najlepiej podawać wyroby domowej roboty. Mamy wtedy pewność, że są one przygotowane ze świeżych surowców, najwyższej jakości. Najlepszym wyborem są: ciasta drożdżowe, biszkoptowe, serniki lub kruche ciasta z owocami, np. szarlotka. Do ich pieczenia lepiej używać masła zamiast margaryny, która zawiera niezdrowe, rakotwórcze kwasy tłuszczowe typu „trans”.Lepiej nie podawać maluchowi ciast z kremem, ponieważ zawierają „puste kalorie” i stanowią ryzyko zatrucia salmonellą.

PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.