kandydoza, drożdżyca
źródło: shutterstock

Każdy człowiek ma w swoim organizmie pewną ilość drożdżaków, jednak ich nadmierne rozmnożenie się może prowadzić do rozwoju wielu uciążliwych chorób, tj.kandydoza przewodu pokarmowego, pleśniawki, infekcje sromu, czy grzybice innych narządów. Jak sobie radzić z tymi schorzeniami? Bardzo ważna jest odpowiednia dieta.

Kandydoza przewodu pokarmowego występuje wówczas, kiedy chorobotwórcze bakterie i grzyby nadmiernie rozmnażają się w jelitach i wypierają z nich pożyteczne mikroorganizmy. Prowadzi to do zaburzonej równowagi flory bakteryjnej.

Kandydozę powodują najczęściej grzyby z rodzaju Candida, głownie Candida albicans. Grzyb ten nie stwarza zagrożenia dla człowieka dopóki układ odpornościowy sprawnie pracuje. W przypadku, gdy układ immunologiczny jest osłabiony, może dojść do rozprzestrzenienia się drożdży wewnątrz organizmu, co prowadzi właśnie do kandydozy.

Co może być przyczyną przerostu drożdżaków?

  • przyczyny wewnątrzustrojowe, takie jak: cukrzyca, choroby wirusowe, bakteryjne, zakaźne, osłabiona odporność, długotrwała antybiotykoterapia, stres i wyczerpanie, brak snu i wypoczynku, otyłość, ciąża.
  • przyczyny zewnątrzustrojowe, m.in.: uszkodzenia powierzchniowych warstw skóry, nadmierna potliwość, częste przebywanie w wilgotnych, zakurzonych, klimatyzowanych pomieszczeniach.
  • kandydoza może być wynikiem nieprawidłowej diety: picie nieprzegotowanej wody z kranu, dieta bogata w węglowodany proste, nadużywanie cukru, dieta bogata w mięso i mleko zawierające antybiotyki, hormony i sterydy, częste spożywanie fast foodów, zbyt małe spożywanie warzyw i owoców, nadużywanie kawy i alkoholu, picie słodkich, gazowanych napojów, a także częste spożywanie keczupu, musztardy, octu i produktów wędzonych.

Jakie mogą być objawy kandydozy?

Objawy są niecharakterystyczne i można je przypisać wielu innym schorzeniom:

  • Wzdęcia
  • Zaparcia
  • Gazy
  • Bóle brzucha
  • Bóle głowy
  • Biegunki
  • Nudności
  • Zaburzenia trawienia
  • Alergie pokarmowe
  • Nadmiar śluzu
  • Śluz w stolcach
  • Łuszcząca się, sucha skóra
  • Upławy
  • Świąd sromu lub odbytu
  • Bolący, piekący język
  • Zmęczenie
  • Drażliwość
  • Rozchwianie emocjonalne
  • Bóle stawów i mięśni
  • Częste infekcje

Jak sobie radzić w przypadku kandydozy?

Proces leczenia kandydozy jest długotrwały i można go podzielić na pięć faz:

Faza I. Pierwszy miesiąc – modyfikacja diety
Faza II. Drugi miesiąc – stworzenie podstaw dobrego odżywiania się
Faza III. Trzeci miesiąc – wzmocnienie wątroby
Faza IV. Czwarty miesiąc – wprowadzenie ziół o działaniu przeciwgrzybiczym
Faza V. Piąty miesiąc (faza końcowa) – wprowadzenie pożytecznych bakterii

Faza I

W tej fazie należy spożywać w dużych ilościach:

  • jarmuż i kapustę
  • rzodkiewki, natkę pietruszki
  • rukiew wodną
  • liście mniszka lekarskiego
  • botwinkę i buraki
  • seler naciowy
  • brokuły
  • brukselkę
  • fasolkę szparagową
  • chrzan
  • imbir
  • kabaczki i dynie
  • szczypiorek, cebulę i czosnek
  • pełne ziarno i produkty z tych ziaren: proso, kasza gryczana, żyto, amarantus
  • kiełki

W umiarkowanych ilościach należy spożywać:

  • ziemniaki
  • owoce
  • czerwone mięso
  • jajka
  • pomidory
  • orzechy
  • ocet, sos sojowy i musztardę

Należy unikać:

  • alkoholu
  • cukru i słodyczy, ponieważ są one pożywką dla drożdży
  • pieczywa drożdżowego, drożdżówek
  • owoców cytrusowych
  • mleka i nabiału
  • grzybów
  • kawy
  • napojów gazowanych
  • pszenicy

Faza II.

Należy przyjmować preparaty uzupełniające takie jak:

  • Biotyna – uniemożliwia ona drożdżom pełny proces rozwoju
  • Sok z aloesu – działa on przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo

Faza III

Należy przyjmować preparaty uzupełniające takie jak:

  • Sylimaryna – pobudza ona wytwarzanie nowych komórek wątrobowych, zwiększa produkcję żółci

Faza IV.

Należy stosować na zmianę zioła o działaniu przeciwgrzybiczym takie jak (jedno zioło można stosować przez tydzień):

  • owoce berberysu zwyczajnego
  • czarny orzech włoski
  • korzeń łopianu
  • wyciąg z pestek grejpfruta
  • czosnek
  • korzeń żeń-szenia
  • goryczka
  • piołun
  • czerwona koniczyna

W przypadku ziół stosowanych w postaci herbaty należy pić 2-3 szklanki naparu dziennie. W przypadku ziół w kapsułkach, czy tabletkach należy stosować się do sposobów użycia podanych na opakowaniu.

Faza V.

Należy spożywać żywność zawierającą pożyteczne bakterie Lactobacillus acidophilus Bifidobacterium.

Źródło: Gillian McKeith: Encykopedia żywienia. Przewodnik po zdrowym życiu.

PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.