najlepsza kawa
źródło: shutterstock

Obecnie, kiedy reklamy „zalewają” nas różnego rodzaju kawami, trudno się zdecydować, którą z nich wybrać. Na co należy zwracać uwagę w trakcie zakupów?

  • Kupując kawę w sklepie należy przede wszystkim sprawdzić, co tak naprawdę znajduje się w środku opakowania? Dotyczy to w szczególności kawy mielonej lub rozpuszczalnej – dlatego czytaj etykiety!
  • Najlepszym gatunkiem kawy jest Arabica, o lekko kwaskowatym, delikatnym posmaku. Najszlachetniejsze jej odmiany to m.in.: Arabica Kostaryka Tarazzu, Arabica Excelso Kolumbia i Arabica Etiopia Djimmah.
  • W sklepach zazwyczaj jest dostępna kawa gorszej jakości – Robusta (o ostrzejszym, bardziej gorzkim smaku). Rośnie i owocuje ona znacznie szybciej niż Arabica i jest od niej dużo tańsza.
  • Kawę najlepiej kupować w małych palarniach lub specjalistycznych sklepach z kawą – można wówczas zapytać o datę palenia ziaren, a także posmakować ziarna. Ziarno świeżo palone i dobrze przechowywane, będzie mieć mocny smak i będzie chrupiące podczas rozgryzania. Ziarno długo leżące w sklepie będzie gumowe i gorzkie – takiej kawy nie kupuj.
  • Jeśli pijesz kawę mieloną, najlepiej kupuj całe ziarna (a nie kawę mieloną) i miel je w domu tuż przed parzeniem (będzie bardziej aromatyczna).
  • W przypadku kawy rozpuszczalnej, najlepsza jest ta która jest w tzw. kryształkach (np. Nescafe Gold, Jacobs Cronat Gold), a najgorsza – ta w postaci drobnego jak mąka proszku. Tą w kryształkach otrzymuje się poprzez suszenie w wyniku wymrażania, natomiast tę w proszku – poprzez suszenie rozpryskowe.
  • Nie daj się nabrać na hasła typu „kawa odchudzająca” – jest to chwyt reklamowy, ponieważ w pewnym stopniu każda kawa działa odchudzająco, poprzez pobudzanie układu trawiennego.
  • Nie kupuj kawy typu „2 w 1” czy „3 w 1” – jest ona bardzo kaloryczna i zawiera mnóstwo chemicznych dodatków.
  • Po zakupie kawy (jeżeli znajduje się ona w papierowym opakowaniu), koniecznie przesyp ją do szczelnego pojemnika, słoika.
  • Do przyrządzenia „małej czarnej” stosuj wodę o temperaturze 85-90 stopni C – nie stosuj wrzątku, bo wówczas z kawy (szczególnie tej drobno zmielonej) wypłukiwane są szkodliwe dla zdrowia substancje.
  • Jedną z najdroższych kaw na świecie jest kawa z Indonezji – Kopi Luwak. Ma ona specyficzny „sposób” produkcji – wszystkożerne zwierzę (łaskun muzang), grasując nocą na krzewach kawowych, zjada najdojrzalsze owoce. Miękkie części owoców trawi, a nasiona wydala w nietkniętej postaci, ale o zmienionym przez jego soki trawienne smaku. Owe nasiona są następnie zbierane, oczyszczane, suszone i palone. Trzeba się więc nieźle napracować, żeby taka kawa powstała, dlatego też ma ona niebywałą cenę – ok. 3000 – 5000 zł za kilogram.

Źródło: K. Bosacka, M. Kozłowska-Wojciechowska: „Czy wiesz, co jesz?”

PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.