cholesterol
źródło: shutterstock

Nieprawidłowy poziom cholesterolu we krwi, to często występujący problem, dotykający około 50% dorosłych ludzi w Polsce. Ty również do nich należysz? Jeżeli tak to sprawdź, czego nie powinieneś/aś wkładać na talerz…

Podwyższony poziom cholesterolu trzeba koniecznie obniżyć, ponieważ jest on najczęstszą przyczyną rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i znacznie zwiększa prawdopodobieństwo zgonu! Udowodniono, że na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi duży wpływ ma odpowiednia dieta.

Istnieją produkty spożywcze, które zawierają szczególnie dużo cholesterolu – unikaj ich! Są to m.in.: żółtka jajek, podroby, pasztet, salceson, wątróbka, pełnotłuste sery, majonez, ostrygi, krewetki, kawior, tłuszcz zwierzęcy (smalec, słonina) oraz słodycze i wypieki z dużą ilością tłuszczu, np. ciasto francuskie.

Zawartość cholesterolu w diecie nie powinna przekraczać 300 mg/dobę, a u osób z miażdżycą 200 mg/dobę. Jak nie przekroczyć tej wartości?

Oto lista produktów spożywczych, których powinieneś/aś unikać

Produkt Zawartość cholesterolu [mg/100 g produktu]
Mózg wieprzowy 2500
Żółtko jaja kurzego 1062
Jaja kurze całe 600
Wątróbka kurza 537
Wątróbka wieprzowa 354
Pasztet pieczony 370
Masło ekstra 248
Masło śmietankowe 220
Sernik wiedeński z polewą 220
Węgorz wędzony 140
Pasztetowa 137
Serduszka drobiowe 136
Ser edamski 133
Śmietana kremowa 35% 120
Salceson 111
Mleko w proszku pełne 109
Salami popularne 107
Słonina 99
Smalec 95
Ser camembert 92
Ser typu feta 89
Gęś 80
Wołowina szponder 75
Ser ementaler 71
PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.