przyprawy w kuchni
źródło: shutterstock

Jeżeli potrawa ma delikatny smak, warto do niej dodać aromatyczne przyprawy. W efekcie uzyskamy smaczniejsze danie i zadbamy o nasze zdrowie…

Chili

to proszek z zielonych lub czerwonych papryczek o ostrym smaku. Zawiera enzym, który pobudza przemianę materii – kapsaicynę. Poza tym przyprawa ta ma działanie przeciwbólowe. Zamiast chili w proszku można również stosować świeże papryczkii chili. Pamiętajmy jednak, że im mniejsze, tym ostrzejszy będzie ich smak.

a1.1Curry

to mieszanka przypraw rodem z Indii. W jej skład wchodzą: papryka chili, nasiona gorczycy i kozieradki, świeże liście murrai Koeniga oraz kurkuma, która zawiera żółty barwnik – kukuminę. Jak wynika z badań opublikowanych w „British Medical Journal” kurkumina chroni hepatocyty wątrobowe przed uszkodzeniem i zapobiega marskości wątroby. Poza tym zmniejsza ryzyko demencji i choroby Alzheimera.

a2.2Kolendra

to „chińska pietruszka” (wyglądem przypomina natkę pietruszki) o charakterystycznym cytrusowym smaku. Ma działanie rozgrzewające, przyspieszające trawienie i zapobiegające wzdęciom. Poza tym działa moczopędnie.

a4.4     a3.3

Imbir

to kłącze o ostrym, palącym smaku, zawierające olejki eteryczne i silny przeciwutleniacz – gingerol. Ma właściwości rozgrzewające i przeciwbólowe, a także zwalcza wzdęcia, nudności i kłopoty z trawieniem.

a5.5Tymianek

to roślina o przyjemnym zapachu, szczególnie silnym po roztarciu. Jako przyprawa jest charakterystyczny dla kuchni francuskiej. Ułatwia trawienie tłustych potraw i ma działanie bakteriobójcze (dzięki zawartości tymolu i karwakrolu).

a6.6tymianekKoper

to uniwersalna przyprawa, która ułatwia wypróżnianie, zapobiega kolkom i skurczom oraz wspomaga pracę jelit. Działa uspokajająco, zwłaszcza na małe dzieci. Poza tym koper jest zalecany karmiącym matkom, ponieważ wspomaga proces produkcji mleka.

a.7.7Majeranek

to roślina o silnym, charakterystycznym zapachu i smaku. Jego głównym składnikiem jest olejek lotny z terpineolem i terpenem. Poza tym zawiera gorycze, kwasy organiczne, miedź i duże ilości wapnia. Majeranek ułatwia trawienie, pobudza wydzielanie żółci, przyspiesza przemianę materii i zapobiega wzdęciom. Sprawia, że potrawy stają się lepiej strawne. Poza tym działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie, dlatego jest stosowany przy przeziębieniach.

a.8.8Kminek

to roślina o aromatycznym zapachu i lekko piekącym, korzennym smaku. Zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych, przyspiesza trawienie, łagodzi wzdęcia. Wpływa też pobudzająco na pracę nerek.

a.9.9Szałwia

to roślina pochodząca z rejonu Morza Śródziemnego, już w starożytności uważana za leczniczą i magiczną. Ma lekko gorzki smak, dlatego należy jej używać w małych ilościach. Liście szałwi zawierają od 2,5 do 3% olejku lotnego, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, gorycze oraz witaminy: B1, PP, A i duże ilości witaminy C. Szałwia pobudza wydzielanie soku żołądkowego, wspomaga trawienie tłuszczu, zapobiega wzdęciom i reguluje perystaltykę jelit. Poza tym obniża poziom cukru we krwi oraz działa kojąco na depresję, zmęczenie i wyczerpanie.

a.10.10

PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.