Coraz częściej na etykietach różnych produktów widnieje napis”bez cukru”. Czy rzeczywiście oznacza to, że dany produkt nie zawiera w sobie ani grama cukru?

Kiedy producent twierdzi, że do określonego produktu „nie dodano cukru”, nie oznacza to, że jest on całkowicie cukru pozbawiony. Zazwyczaj określenie to oznacza, że do produktu nie dodano dodatkowo cukru, ale jest w nim obecny cukier naturalny, np. pochodzący z owoców.

Co oznaczają napisy na etykietach?

  • „produkt niesłodzony” – do produktu nie dodano żadnego słodkiego składnika, jednak może on zawierać naturalny cukier (np. mleczny, owocowy)
  • „produkt bez dodatku cukru” – do produktu nie dodano cukru, ale może on naturalnie zawierać cukier, np. czysty sok z owoców
  • „produkt bez cukru” – produkt może zawierać nie więcej niż 0,2 g cukru na 100 g lub 100 ml
  • „produkt o zmniejszonej/ ograniczonej zawartości cukru” – w produkcie zredukowano ilość cukru o przynajmniej 25% w stosunku do produktu orginalnego

Należy uważać na produkty z takimi napisami na etykietach, ponieważ w rzeczywistości mogą one zawierać więcej kalorii niż zwykły produkt. Czekolada bez cukru może mieć większą kaloryczność niż tradycyjna, ponieważ cukier zastąpiono w niej sorbitolem – słodzikiem, który w końcowym etapie w wątrobie przekształcany jest w glukozę.

Słodziki dostarczające kalorii to:

  • Sorbitol (E420)
  • Fruktoza
  • Xylitol
  • Mannitol
  • Maltitol
  • Lactitol i wszystkie słodziki, których nazwa kończy się na „-ol”

Należy uważnie czytać etykiety produktów żywnościowych, które chcemy kupić!


Udostępnij i podziel się wiedzą!