Nieprawidłowy poziom cholesterolu we krwi, to często występujący problem, dotykający około 50% dorosłych ludzi w Polsce. Ty również do nich należysz? Jeżeli tak to sprawdź, czego nie powinieneś/aś wkładać na talerz…

Podwyższony poziom cholesterolu trzeba koniecznie obniżyć, ponieważ jest on najczęstszą przyczyną rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu i znacznie zwiększa prawdopodobieństwo zgonu! Udowodniono, że na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi duży wpływ ma odpowiednia dieta.

Istnieją produkty spożywcze, które zawierają szczególnie dużo cholesterolu – unikaj ich! Są to m.in.: żółtka jajek, podroby, pasztet, salceson, wątróbka, pełnotłuste sery, majonez, ostrygi, krewetki, kawior, tłuszcz zwierzęcy (smalec, słonina) oraz słodycze i wypieki z dużą ilością tłuszczu, np. ciasto francuskie.

Zawartość cholesterolu w diecie nie powinna przekraczać 300 mg/dobę, a u osób z miażdżycą 200 mg/dobę. Jak nie przekroczyć tej wartości?

Oto lista produktów spożywczych, których powinieneś/aś unikać

Produkt Zawartość cholesterolu [mg/100 g produktu]
Mózg wieprzowy 2500
Żółtko jaja kurzego 1062
Jaja kurze całe 600
Wątróbka kurza 537
Wątróbka wieprzowa 354
Pasztet pieczony 370
Masło ekstra 248
Masło śmietankowe 220
Sernik wiedeński z polewą 220
Węgorz wędzony 140
Pasztetowa 137
Serduszka drobiowe 136
Ser edamski 133
Śmietana kremowa 35% 120
Salceson 111
Mleko w proszku pełne 109
Salami popularne 107
Słonina 99
Smalec 95
Ser camembert 92
Ser typu feta 89
Gęś 80
Wołowina szponder 75
Ser ementaler 71

Udostępnij i podziel się wiedzą!