Czarny bez to roślina, która znajduje bardzo szerokie zastosowanie w lecznictwie. Jest ona znana i ceniona już od bardzo dawna. Kwiaty i owoce krzewu zawierają szereg ważnych dla zdrowia substancji. W związku z tym – zażywane najczęściej w formie soku z dzikiego bzu – bywają wykorzystywane w leczeniu różnych chorób i schorzeń. Jakie właściwości posiada sok z czarnego bzu i jak go przygotować samodzielnie?

Czarny bez – co warto wiedzieć o tej roślinie?

Owoce czarnego bzu, podobnie jak kwiat bzu czarnego, są jednymi z najchętniej wykorzystywanych w ziołolecznictwie surowców. Czarny bez jest krzewem osiągającym znaczne rozmiary – niekiedy nawet może wielkością przypominać drzewo. Kwiaty rośliny są małe i białe, zebrane w ozdobne baldachimy. Czas ich zbiorów przypada na przełom maja i czerwca, kiedy to część kwiatostanów nie jest jeszcze całkowicie rozkwitnięta. Owoce czarnego bzu są niewielkie, czarne i lśniące. Najlepiej zbierać je w sierpniu i wrześniu, kiedy są już całkowicie dojrzałe.

Dobroczynne właściwości czarnego bzu

Owoc bzu czarnego, podobnie jak jego kwiaty, jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w nim m.in. duże ilości prowitaminy A i witaminy C, która, jak powszechnie wiadomo, jest odpowiedzialna za wzmacnianie odporności organizmu (1). Ponadto owoce czarnego bzu kryją w sobie liczne minerały (żelazo, potas, wapń, sód, glin), garbniki, kwasy organiczne i owocowe oraz fenole. Tak duża zawartość różnorodnych substancji sprawia, że przygotowywany z kwiatów i owoców sok posiada liczne właściwości prozdrowotne. Działa przeciwzapalnie, napotnie, przeciwgorączkowo, a także pomaga usunąć z organizmu toksyny i zbędne produkty przemiany materii.

Jak przygotować syrop z czarnego bzu?

Syrop z czarnego bzu przyrządza się w naprawdę bardzo prosty sposób, dlatego warto pokusić się o jego samodzielne przygotowanie. Do tego celu najlepiej wykorzystać owoce rośliny. Dokładnie opłukane, umieszczamy w garnku i ustawiamy na niewielkim ogniu. Czekamy, aż zaczną puszczać sok. Następnie dodajemy miód w proporcji 1:10. Mieszamy i zagotowujemy.

Gotowy sok z owoców czarnego bzu przelewamy do ciemnych butelek. Gotowy sok możemy przechowywać przez stosunkowo długi czas – ważne, aby trzymać go w miejscu suchym, bez dostępu do światła słonecznego. Ogromną zaletą samodzielnego przygotowywania soku z czarnego bzu jest to, że mamy wpływ na jakość użytych składników i proces jego tworzenia. Sok z powodzeniem możemy pić np. rozcieńczony z wodą lub dodawać go do ciepłej herbaty w chłodniejsze dni.

Więcej na temat zdrowego odżywiania przeczytasz na Adamed Expert.

Bibliografia:

  1. Przygoda B. Witamina C. https://dieta.mp.pl/zasady/63300,witamina-c. Data dostępu: 21.04.2017.

PODZIEL SIĘ
MATERIAŁ PARTNERA
Artykuł opublikowany przez redakcję portalu dietto.pl w ramach współpracy partnerskiej z podmiotami zewnętrznymi.