Dieta odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu, w tym układu nerwowego. Trzeba również pamiętać, że odpowiednio dobrane menu jest w stanie pomóc w walce z przewlekłym stresem, napięciem oraz uczuciem niepokoju. Jakie produkty powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie i dostarczenie jakich składników odżywczych przyda się organizmowi do redukcji stresu?

Wprowadź do swojego menu produkty bogate w magnez

Podstawą diety osoby cierpiącej na przewlekły stres lub wykazującej niską odporność na sytuacje stresogenne czy napięciowe powinny być produkty bogate w magnez. Niedobór tego pierwiastka ma przykre konsekwencje dla układu nerwowego. Osoby z niedoborem magnezu są apatyczne, rozdrażnione, ciągle przemęczone (mimo wielogodzinnego snu) i cierpią na napady niepokoju. Towarzyszy im też przyśpieszone bicie serca, nudności, skurcze mięśni, problemy z koncentracją oraz częste bóle głowy. Co zatem jeść, by uchronić się przed tymi objawami, a przy okazji pomóc nerwom? Na pewno orzechy i masła orzechowe na bazie migdałów (dostępne są one w ofercie producentów żywności ekologicznej, np. Primavika), a także botwinkę i buraki, kakao, otręby pszenne, banany, natkę pietruszki oraz łososia i awokado.

Zadbaj o obniżenie poziomu kortyzolu

Kortyzol nie bez przyczyny nazywany jest hormonem stresu. W momentach stresujących odpowiedzialny jest za podwyższenie poziomu glukozy we krwi. Jego nadmiar może mieć natomiast przykre konsekwencje dla zdrowia m.in. osłabiać układ odpornościowy, powodować problemy z układem trawiennym, ale przede wszystkim prowadzić do bezpodstawnego stresu. Co zrobić, by obniżyć nieco poziom kortyzolu? Przyda się wprowadzenie do codziennego menu takich smakołyków jak owoce morza, bogate w witaminę C owoce, np. cytrusy czy truskawki oraz pełnoziarniste pieczywo.

Dostarczaj organizmowi witamin z grupy B

Nie od dziś wiadomo, że witaminy z grupy B wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego, aby zapobiegać stresowi, trzeba stale dostarczać je organizmowi. Niezwykle pomocna w okresach napięcia będzie witamina B6, która łagodzi stany lękowe, ale też przyczynia się do lepszego przyswajania przez ciało magnezu. Gdzie można znaleźć witaminy z grupy B? Na pewno we wspomnianych już rybach i owocach morza, ale także kaszach, pestkach dyni, fasoli, brokułach, pieczywie i drobiu.

PODZIEL SIĘ
MATERIAŁ PARTNERA
Artykuł opublikowany przez redakcję portalu dietto.pl w ramach współpracy partnerskiej z podmiotami zewnętrznymi.