Zapotrzebowanie na warzywa i owoce staje się większe jesienią i zimą, kiedy pogoda robi się mniej łaskawa, a odporność się obniża. Niestety jednak w tym okresie świeżych warzyw i owoców jest o wiele mniej niż wiosną i latem. Można radzić sobie z tym niedoborem, zażywając suplementy diety i witaminy, ale równie dobrym pomysłem jest włączenie do swojej diety przetworów. Ważne jednak, by produkty te były dobrej jakości – wtedy można je nazwać rzeczywiście wartościowymi.

Dlaczego jedzenie owoców i warzyw jest tak ważne?

Piramida żywienia nie pozostawia złudzeń – każdego dnia człowiek powinien zjeść określoną ilość warzyw i owoców, żeby zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie. To właśnie one dostarczają do organizmu witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i, oczywiście, doskonałego samopoczucia każdego dnia. A dodatkowo, warzywa są niskokaloryczne, doskonale więc sprawdzają się w dietach ukierunkowanych na zrzucenie zbędnych kilogramów.

Czy obróbka pozbawia je wartości odżywczych?

Nie jest tajemnicą, że najlepiej spożywać warzywa i owoce świeże, bez poddawania ich jakiejkolwiek obróbce, która pozbawia je części ich dobroczynnych właściwości. Nie zawsze jest to możliwe, nie oznacza to jednak, że trzeba całkowicie rezygnować z samodzielnego przygotowywania ulubionych dań. Często wystarczy jedynie gotować warzywa krócej lub nie odrzucać skórki, w której kryje się wiele cennych składników odżywczych. Nie warto również rezygnować z przygotowywania przetworów na zimę – podczas tego procesu owoce i warzywa tracą co prawda nieco witamin i składników odżywczych, jednak wiele z tego wciąż w nich pozostaje. Jeśli nie lubimy bądź nie mamy czasu i warunków na przygotowywanie domowych przetworów, dobrze jest w okresie jesienno-zimowym sięgać po produkty gotowe, jednak by rzeczywiście mieć z tego korzyść, trzeba wybierać je z głową.

Jak wybrać przetwory dobrej jakości

Podstawową kwestią przy wybieraniu gotowych przetworów jest sprawdzanie składów. Czytanie etykiet jest ważne w każdym przypadku – chodzi o to, by wybierać produkty z jak najbardziej przyjaznym składem. W przypadku przetworów najlepiej, by były możliwie naturalne, zatem poszukujmy produktów bez zbędnych dodatków i polepszaczy smaku. Najlepiej, by w konfiturze znajdowało się jak najwięcej owoców. Poszukując naturalnych konfitur warto przyjrzeć się firmie Eterno, która produkuje tradycyjne przetwory. W ich produktach znajdują się jedynie owoce oraz smakowe dodatki naturalne, takie jak cukier czy przyprawy. W ich asortymencie są zarówno tradycyjne smaki, w tym konfitura śliwkowa, ale także i bardziej egzotyczne – mus bananowy i konfitura pomarańczowa. Znajdzie się również coś dla łasuchów zakochanych w czekoladzie – połączenie śliwek oraz truskawek z kakao. Oferta jest na tyle szeroka, że również osoby na specjalnych dietach i poszukujące produktów wegańskich, bezcukrowych czy bezglutenowych znajdą dla siebie coś pysznego.

PODZIEL SIĘ
MATERIAŁ PARTNERA
Artykuł opublikowany przez redakcję portalu dietto.pl w ramach współpracy partnerskiej z podmiotami zewnętrznymi.