suplementy wspomagające odchudzanie
pixabay

Chcąc szybko schudnąć bądź zwyczajnie wspomóc proces odchudzania często sięgamy po suplementy diety. Zwiększenie sprzedaży tych preparatów wzrasta zwłaszcza w okresie wakacji lub sylwestra. Ich celem jest utrata nadprogramowych kilogramów w krótkim czasie, dlatego też cieszą się takim powodzeniem.

Do suplementów wspomagających odchudzanie należą m.in. błonnik pokarmowy, inulina, L- karnityna, chitosan, chrom, kofeina, ananas, ekstrakt z zielonej i czerwonej herbaty i CLA. Zanim zdecydujesz się sięgnąć po któryś z nich, sprawdź ich właściwości. W poniższym artykule przedstawiono suplementy, które w obecnej chwili cieszą się największym zainteresowaniem.

Błonnik pokarmowy

Źródłem błonnika pokarmowego może być tradycyjna żywność i suplementy diety. Jego rola polega na usprawnieniu pracy przewodu pokarmowego, przyspieszenia perystaltyki jelit i zapobiegania zaparciom. Nierozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego ma zdolność pęcznienia w żołądku dzięki temu szybciej zauważamy uczucie sytości szybciej, niż podczas spożywania produktu bez błonnika. Ponadto, żywność zawierająca błonnik jest zwykle żywnością twardą – żucie produktów o stałej, twardej konsystencji, to także wyzwala sytość w krótszym czasie niż żywność np. w postaci płynnej. W konsekwencji, spożywając żywność z błonnikiem pokarmowym, spożywamy mniej pokarmu, gdyż wcześniej osiągamy stopień sytości.  Błonnik pokarmowy wpływa również na gospodarkę węglowodanową – produkty z błonnikiem, to produkty, które cechują się niższym indeksem glikemicznym. Węglowodany proste uwalniane są wolniej, niż w przypadku pokarmów pozbawionych błonnika, dzięki temu, osiągnięte uczucie sytości trwa dłużej. To chroni nas przed pojadaniem. Tym samym, będzie zmniejszał dzienne spożycie pokarmów, co będzie wiązało się z mniejszą ilością energii dostarczanej do organizmu, a w konsekwencji do utraty nadprogramowych kilogramów.

W aptekach i drogeriach dostępny jest błonnik w postaci różnych granulatów, który stosuje się np. jako dodatek do zup, owsianek czy jogurtów. Przeprowadzono badanie dotyczące wpływu błonnika na utratę masy ciała pacjentek, przy równoczesnym stosowaniu diety redukcyjnej. W badaniu brały udział pacjentki z nadwagą bez innych chorób towarzyszących, z nadwagą i zaparciami a także z nadwagą i chorobą Hashimoto. Pacjentki podzielono na dwie grupy- jednej grupie podawano błonnik, a drugiej nie. Okazało się, że w grupie osób przyjmujących błonnik utrata masy ciała była większa w porównaniu do drugiej grupy kobiet. Najlepsze efekty osiągnięto u kobiet bez innych chorób, natomiast podobne efekty były w przypadku kobiet z rozpoznaną chorobą Hashimoto. Warto zadbać o prawidłową podaż błonnika w ciągu dnia. Jeśli wiesz, że Twoja podaż tego składnika z dietą jest zbyt niska, być może korzystne okaże się przyjmowanie wysokobłonnikowych suplementów.

Chrom

Chrom jest jednym z najczęściej kupowanych preparatów, które mają wspomóc odchudzanie. Rola chromu w procesie utraty zbędnych kilogramów polega na hamowaniu apetytu, zwłaszcza na słodycze. Ponadto, jak reklamują w mediach, pierwiastek ten ma usprawniać przemianę materii i tym samym przyczyniać się do zmniejszenia masy ciała.

Jednakże, przeprowadzone dotychczas badania są sprzeczne. W niektórych obserwuje się wzrost utraty masy ciała przy suplementacji chromem – w innych natomiast ten wpływ jest niezauważalny. W przeprowadzonym badaniu zaprzeczono, że  stosowanie preparatów chromu wywiera istotny wpływ na utratę tkanki tłuszczowej, wzrost beztłuszczowej masy ciała i zwiększenie siły.

Suplementacja tym pierwiastkiem jest obarczona dużą liczbą działań nieporządanych, zwłaszcza, jeśli jest przyjmowany w nadmiarze – skutki uboczne obserwuje się przy przyjmowaniu chromu w dawkach powyżej 1000 mcg. Stosując preparaty z chromem, należy pamiętać, że występuje on także naturalnie w żywności. Chrom, ulegając w organizmie utlenieniu, może wchodzić w interakcje z insuliną, a także, po ultenieniu w organizmie – wykazywać działanie pronowotworowe. Biorąc pod uwagę nie do końca poznany wpływ chromu na proces utraty tkanki tłuszczowej, przyjmowanie suplementów tego pierwiastka w celu osiągnięcia upragnionej masy ciała, nie jest zalecane.

Garcinia cambogia

To najnowszy hit, jeśli chodzi o suplementy wspomagające proces odchudzania. Preparaty na bazie Garcinia cambogia, inaczej owocu tamaryndowca malabarskiego, są jednymi z najczęściej kupowanych. Garcinia cambogia zawiera kwas hydroksycytrynowy, który, podobnie jak chrom, ma wpływać na przemianę tłuszczów i węglowodanów. Kwas hydroksycytrynowy hamuje lipogenezę, a więc będzie zapobiegał powstawaniu tkanki tłuszczowej. Działanie Garcinia cambogia polega również na zwiększaniu tempa przemiany materii i hamowania apetytu. Istnieją badania potwierdzające wpływ skuteczności wyciągu z Garcinia cambogia na redukcję masy ciała. Podawanie odpowiedniej ilości ekstraktu Garcinia cambogia przez trzy miesiące powodowało utratę masy ciała o około 1.3 kg. Jednak, podobnie jak w przypadku chromu, istnieją też badania zaprzeczające. Podobnie jak w przypadku chromu, suplementy zawierające tamaryndowiec, mogą wykazywać działania nieporządane – kwas hydroksycytrynowy, czyli składnik, któremu przypisuje się działanie odchudzające, może powodować silną hepatotoksyczność (działanie toksyczne na wątrobę).

Zielona herbata

Twierdzi się, że zielona herbata poprawia tempo przemiany materii i usprawnia pracę przewodu pokarmowego, a także przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów. Jak się okazuje w badaniach, tak właśnie jest. Zielona herbata zawiera galusan epigallokatechiny. W badaniach wykazano, że związek ten powoduje szybszą utratę masy ciała szybciej w przypadku osób przyjmujących ekstrakt z zielonej herbaty, w porównaniu do osób, które go nie przyjmują. Odpowiednio, u tych osób dochodzi do większej utraty tkanki tłuszczowej niż w grupie bez suplementacji. Z kolei w badaniu na szczurach zauważono, że galusan epigallokatechiny zmniejsza zawartość podskórnej tkanki tłuszczowej aż o 40 – 70%. Badania z zastosowaniem ekstraktu z zielonej herbaty wydają się być obiecujące. Dlatego też, aby usprawnić proces odchudzania warto sięgnąć po zieloną herbatę – może niekoniecznie w kapsułkach a zwyczajnie, w płynie?

L – karnityna

Jest produktem, który jako produkt wspomagający odchudzanie, pojawił się dość dawno. W organizmie L- karnityna odpowiada za transport kwasów tłuszczowych a także uczestniczy w przemianach węglowodanów. Jej działanie w procesie odchudzania ma polegać na zwiększeniu utraty tkanki tłuszczowej. Podobnie jak w przypadku pozostałych suplementów, można znaleźć badania potwierdzające i przeczące jej skuteczności. Jednak, w przypadku L – karnityny większość z nich potwierdza jej skuteczność. L – karnityna, uczestnicząc w przemianach kwasów tłuszczowych, zmniejsza wykorzystanie tłuszczu aż o około 70%, powoduje zmniejszenie zawartości tkanki tłuszczowej i zapobiega jej powstawaniu. Niepokojącym zjawiskiem, w przypadku stosowania L-karnityny zdaje się być problem polegający na zmniejszeniu tempa przemiany materii podczas stosowania tego rodzaju preparatów. Przyjmowanie suplementów zawierających L – karnitynę może być wskazane u osób starszych, u których synteza tego związku przez organizm może być niewystarczająca. W tym przypadku, syntetyczna L- karnityna usprawni proces odchudzania.

Podsumowanie

Omówione powyżej przykłady suplementów diety wspomagających odchudzanie pokazują, że nie wszystkie z nich, mimo zapewnień w prasie i telewizji – działają. Ponadto, przekroczenie dawek zalecanych przez producenta (o co w gruncie rzeczy nie trudno), może być niebezpieczne. Jeśli chcesz schudnąć, nie zaczynaj od aptecznych specyfików – postaw na dostosowaną dla Ciebie, zdrową dietę a efekty przyjdą w swoim czasie!

Bibliografia:
1. Sadowska J. i wsp.: Ocena stosowanych metod odchudzających oraz używania preparatów wspomagających odchudzanie przez młode kobiety. Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2011, 62, Nr 3, 343 – 350.
2. Kania M. i wsp.: Glukomannan i inne substancje pochodzenia roślinnego stosowane w leczeniu otyłości oraz chorób towarzyszących. Postępy Fitoterapii, 2/2013.
3. Hallmark MA, Reynolds TH, DeSouza CA, Dotson CO, Anderson RA, and Rogers MA. Effects of chromium and resistive training on muscle strength and body composition. Med Sci Sports Exerc 28: 139–144, 1996.
4. Platta A.: Rola diety bogatoresztkowej w profilaktyce i leczeniu zaparć, otyłości, cukrzycy i chorób układu sercowo- naczyniowego.

PODZIEL SIĘ
Absolwentka studiów licencjackich Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Obecnie poszerza swoją wiedzę na studiach magisterskich. Zawodowo najbardziej interesuje się zagadnieniami związanymi z żywieniem niemowląt i małych dzieci a także dietami stosowanymi w redukcji masy ciała. Wyznaje zasadę, że podstawą każdego sposobu żywienia powinny być umiar i zróżnicowanie. Prywatnie lubi robić zdjęcia, gotować i podróżować. Prowadzi bloga o tematyce żywieniowej.