Surówki to jedne z najlepszych źródeł wszystkich składników odżywczych występujących w warzywach i owocach, pod warunkiem, że są prawidłowo wykonane.

Surówkę należy sporządzić tak, aby straty ważnych składników odżywczych były jak najmniejsze. Jak to zrobić?

Oto kilka wskazówek:

  • na surówkę wybieraj tylko zdrowe, jędrne, soczyste i niezdrewniałe warzywa i owoce
  • surówkę zawsze sporządzaj tuż przed jej spożyciem, aby straty składników odżywczych były jak najmniejsze  (przykładowo surówka z kapusty w ciągu 2h traci aż 50% wit. C)
  • warzywa, które przeznaczysz do zrobienia surówki starannie opłucz, a warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler, rzepa, brukiew, rzodkiewki, pasternak, buraki) wyszoruj szczoteczką lub cienko obierz. Warzywa należy płukać, a nie moczyć przez długi czas, ponieważ podczas przetrzymywania w wodzie dochodzi do utraty wartościowych składników odżywczych (witamin rozpuszczalnych w wodzie: C i z grupy B oraz składników mineralnych). Najlepiej myj warzywa pod bierzącą wodą.
  • staraj się obierać warzywa jak najcieniej, ponieważ zbyt grube obieranie obniża ilość witamin i składników mineralnych
  • kapustę najlepiej pozbawiaj głąba i tzw. nerwów, ponieważ kumulują one metale ciężkie i pestycydy
  • sałatę zawsze rwij palcami, gdyż krojenie nożem powoduje straty witaminy C
  • do rozdrabniania używaj noży, szatkownic, czy tarek wykonanych ze stali nierdzewnej (żelazo bowiem niszczy witaminy, głównie witaminę C)
  • bezpośrednio po rozdrobnieniu warzyw lub owoców dodaj do nich jakiś kwas, najlepiej sok z cytryny
  • do surówek tak dobieraj warzywa, aby łączyć np. kwaśne z tymi o łagodnym smaku, bezbarwne z barwnymi, czy twarde z soczystymi

Udostępnij i podziel się wiedzą!