Dla odchudzających się wszystkie warzywa są sprzymierzeńcami, ale seler naciowy to zdecydowany mistrz jeśli chodzi o kaloryczność – 100 g łodygi dostarcza jedynie 7 kcal, a natki 5 kcal! Żadna dieta redukcyjna nie obejdzie się więc bez tego warzywa…
Seler naciowy miał swoich zwolenników już w starożytności – uważany był wówczas za roślinę magiczną i kojącą nerwy. W dzisiejszych czasach również doceniamy jego właściwości. W Hollywood prawie każda gwiazda filmowa rozpoczyna dzień od koktajlu z selera naciowego. Nic w tym dziwnego, ponieważ zawiera on mnóstwo błonnika pokarmowego, pobudza trawienie i ma działanie oczyszczające. Poza tym likwiduje obrzęki, wzmacnia włosy i odżywia skórę.
To jednak nie wszystkie zalety tej jarzyny. Seler naciowy jest kopalnią witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo witaminy C (dwa razy więcej niż cytrusy), witaminy E, witamin z grupy B i beta-karotenu. Jest również bogaty w fosfor, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo. Ponadto olejki aromatyczne z selera naciowego działają uspokajająco, co zostało potwierdzone badaniami naukowymi przeprowadzonymi w Niemczech i w Chinach.
W jaki sposób można wykorzystać selera naciowego?
Z selera można przyrządzić pyszne, dietetyczne koktajle, sałatki, zupy, czy zapiekanki. Oto kilka przepisów:
Dietetyczne przepisy z selerem naciowym
Koktajl z selera i kiwi
– łodyga selera naciowego
– 2 kiwi
– łyżka miodu
– pół szklanki zimnej wody
Seler i kiwi umyć, obrać, drobno pokroić i zmiksować w blenderze. Do owoców dodać wodę i miód.
Koktajl selerowo-ananasowy
– łodyga selera naciowego
– ananas z puszki lub świeży (ilość wg uznania)
– woda
Selera umyć, obrać i pokroić. Ananasa również pokroić w drobne kawałki. Owoce zmielić w blenderze, dodać wodę.
Koktajl selerowo-ziołowy
– 3 łodygi selera naciowego
– 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
– zioła prowansalskie, bazylia – wg uznania
Selera umyć, obrać, pokroić, dodać jogurt naturalny i zmiksować w blenderze. Doprawić ziołami.
Sałatka z selerem naciowym i pomidorem
– 3 pomidory,
– 3 łodyżki selera naciowego,
– szczypiorek,
– pieprz cytrynowy, sól
Wszystkie warzywa dokładnie umyć , osuszyć i pokroić. Doprawic do smaku pieprzem i solą.
Sałatka z selerem naciowym i ananasem
– 3-4 łodyżki selera naciowego
– puszka ananasów
– puszka kukurydzy
– 30 dag szynki drobiowej
– 5 jaj ugotowanych na twardo
– majonez,
– jogurt naturalny,
– sól, pieprz,
Selera naciowego pokroić w półplasterki, ananasa, szynkę i jajka pokroić w kostkę, dodać kukurydzę i wymieszać. Następnie przyprawić solą i pieprzem i dodać sos majonezowo-jogurtowy.