Czy podalibyśmy noworodkowi do picia wino? Odpowiedź jest jedna – NIE! Alkohol jest substancją toksyczną, a jego cząsteczki z łatwością przenikają przez łożysko uszkadzając płód. Jeśli kobieta w ciąży pije alkohol, dziecko pije razem z nią. Pół godziny po spożyciu alkoholu przez matkę, jego stężenie we krwi dziecka jest takie samo jak we krwi matki. Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu, którą kobieta w ciąży może wypić bez ryzyka, że nie wyrządzi to krzywdy jej dziecku!
Nawet najmniejsza ilość alkoholu jest niebezpieczna dla rozwijającego się organizmu, a kobieta, która pije alkohol w ciąży naraża swoje dziecko na wystąpienie nieodwracalnych uszkodzeń, mających swoje konsekwencje przez całe jego dzieciństwo i dorosłość! Uszkodzenia te przyjmują różne formy: od uszkodzeń układu nerwowego i narządów, do pełnoobjawowego FAS – Płodowego Zespołu Alkoholowego.
Pomimo ciągłej edukacji społeczeństwa na temat negatywnego wpływu alkoholu na rozwijające się dziecko, dane statystyczne na temat picia alkoholu przez kobiety ciężarne są szokujące. W 2008 roku ok. 12 % kobiet, które kiedykolwiek były w ciąży deklarowało, iż spożywały alkohol w tym okresie (dane z Konferencji prasowej z okazji VIII Światowego Dnia FAS, z dn. 8 września 2008 r.).
Skutki spożywania alkoholu przez kobietę podczas ciąży to m.in.:
- poronienia, porody przedwczesne
- FAS – Płodowy Zespół Alkoholowy
- FAE – Alkoholowy Efekt Płodowy (te same objawy, co w FAS, ale o mniejszym natężeniu)
- ARND – pojawiają się objawy związane wyłącznie ze sferą umysłową (problemy w nauce, zła pamięć) i społeczną (nieprawidłowe kontakty społeczne), objawy fizyczne zwykle nie występują.
FAS, to zespół umysłowych i fizycznych zaburzeń, wywołanych działaniem alkoholu w okresie płodowym. Uważany jest za trzecią wiodącą przyczynę opóźnienia umysłowego i pierwszą, której można uniknąć. Objawy FAS to m.in.: niska masa urodzeniowa dziecka, wady i upośledzenie czynności narządów wewnętrznych, charakterystyczna twarz, czy uszkodzenia układu nerwowego.