Wiosna w pełni a wraz z nią pojawiły się pierwsze sezonowe owoce, które kuszą pięknymi kolorami, apetycznym zapachem i orzeźwiającymi smakami zwiastującymi zbliżające się wielkimi krokami lato. Jest to najlepszy czas aby odkurzyć schowany w czeluściach kuchennych szafek blender i przyrządzić orzeźwiające, pełne witamin i składników mineralnych koktajle owocowe.
Dlaczego warto przyrządzać smoothie?
Odpowiednio przygotowany koktajl nie tylko ugasi pragnienie w upalny dzień, ale doładuje również nasz układ odpornościowy, wzmocni organizm i da zastrzyk energii na wiele godzin.
Smoothie z mango i bananów z dodatkiem nerkowców (4 porcje)
(1 porcja – 367kcal)
Białka: 16g Tłuszcze: 16g Węglowodany: 44g Błonnik: 4g
- ½ filiżanki (75g) nerkowców
- 1 kubeczek (200g) jogurtu naturalnego
- ½ filiżanki (120ml) kremowego tofu
- 2 filiżanki (350g) świeżego mango
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 ½ filiżanki (300g) mrożonych bananów
Nerkowce upiecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 oC przez 5-7 minut. Odstaw do schłodzenia. Następnie zmiksuj w blenderze wszystkie składniki oprócz bananów, które należy dodać na samym końcu. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Fioletowe smoothie borówkowo – jeżynowe (4 porcje)
(1 porcja – 183kcal)
Białka: 6g Tłuszcze: 2g Węglowodany: 38g Błonnik: 4g
- 1 kubeczek (200g) jogurtu naturalnego
- 1 filiżanka (250ml) niesłodzonego soku z winogron
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 filiżanka (145g) zamrożonych borówek
- 1 filiżanka (145g) zamrożonych jeżyn
- ½ kubeczka (100g) zamrożonego jogurtu greckiego
Na początku zmiksuj jogurt, sok winogronowy oraz sok z cytryny. Następnie dodaj wszystkie zamrożone składniki i ponownie zmiksuj na wysokich obrotach. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Filiżanka miedzi czyli smoothie sezamowo – papajowe (4 porcje)
(1 porcja – 136kcal)
Białka: 4g Tłuszcze: 5g Węglowodany: 21g Błonnik: 3g
- 1 filiżanka (250ml) schłodzonego nektaru z papai
- ½ filiżanki (120ml) kremowego tofu
- 1/3 filiżanki (80g) pasty sezamowej tahini
- 2 filiżanki (350g) mrożonej papai
Wymieszaj w blenderze nektar z papai, tofu i pastę tahini. Następnie dodaj kawałki papai mrożonej i miksuj na wysokich obrotach do uzyskania płynnej mikstury. Podawaj od razu
po przyrządzaniu.
Bogate w witaminę B6 smoothie arbuzowo – borówkowe (4 porcje)
(1 porcja – 205kcal)
Białka: 12g Tłuszcze: 1g Węglowodany: 39g Blonnik: 3g
- 1 kubeczek (200g) jogurtu naturalnego
- 1 ½ filiżanki (225g) schłodzonego arbuza pokrojonego w kostkę
- ¼ filiżanki (80g) świeżych borówek
- 2 filiżanki (290g) mrożonych borówek
Zmiksuj jogurt, arbuz oraz borówki w blenderze. Następnie dodaj mrożone borówki i miksuj
na wysokich obrotach aż do uzyskania płynnej konsystencji. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Smoothie z kiwi i ananasów z porcją witaminy C (4 porcje)
(1 porcja – 264kcal)
Białka: 11g Tłuszcze: 9g Węglowodany: 38g Błonnik 5g
- 1 filiżanka (250ml) naturalnego napoju sojowego
- ½ filiżanki (125ml) soku ananasowego
- 6 kiwi obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 łyżki oleju lnianego
- 2 filiżanki (330g) mrożonych kostek ananasów
- ½ kubeczka (100g) jogurtu greckiego
Wymieszaj napój sojowy, sok ananasowy, kiwi i olej lniany. Następnie dodaj mrożonego ananasa oraz jogurt grecki i miksuj na wysokich obrotach przez kilka minut. Podawaj od razu po przyrządzeniu.
Źródło:
E. Brown: Supercharge Your Immune System. 100 Ways To Help Your Body Fight Illness – One Glass at a Time. Vesper, Poznań; 2009.