Chcesz zrzucić zbędne kilogramy, ale nie wiesz jak to zrobić? Oto lista 8 produktów spożywczych pomocnych w odchudzaniu…
Jeżeli chcesz schudnąć, włącz do swojego dziennego jadłospisu produkty bogate w błonnik pokarmowy. Dlaczego? Ponieważ błonnik wypełnia żołądek, dając uczucie sytości i tym samym hamuje napady wilczego apetytu. Wyniki badań opublikowane w Journal of Nutrition sugerują, iż spożywanie większych ilości błonnika zapobiega przybieraniu na wadze i powoduje spadek masy ciała. Poza tym błonnik pokarmowy chroni przed zaparciami – wędruje przez cały przewód pokarmowy w stanie praktycznie niezmienionym. Wzdłuż drogi wchłania wodę, rozluźnia masy kałowe i przyspiesza ich eliminację, co ułatwia regularne wypróżnianie się.
Oto 8 produktów (bogatych w błonnik pokarmowy), pomocnych w odchudzaniu:
1. Jabłka
Jedno średnie jabłko (o masie 200 g) dostarcza 92 kcal i 4 g błonnika pokarmowego. Poza tym jabłka zawierają cenne składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, krzem, żelazo) oraz witaminy (A, B1, B2, C, E, PP) i pektyny (w skórce). Owoce te oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają odporność, serce i układ nerwowy. Ponadto przyśpieszają przemianę materii i obniżają poziom cholesterolu we krwi.
2. Fasolka szparagowa
Jedna porcja (200 g) fasolki szparagowej zawiera tylko 54 kcal i aż 8 g błonnika pokarmowego! Jest źródłem wielu witamin, m.in. witaminy PP, C, kwasu foliowego i beta-karotenu. Strąki fasoli zawierają także spore ilości magnezu, potasu i wapnia.
3. Bataty (słodkie ziemniaki)
Jeden mały batat o masie 150 g dostarcza 4,5 g błonnika pokarmowego i 129 kcal. Poza tym pokrywa 438 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A i 37 % zapotrzebowania na witaminę C.
4. Maliny
Są rewelacyjnym źródłem błonnika pokarmowego. Szklanka malin (jedna garść) to aż 8 g błonnika i tylko 35 kcal!
5. Ciecierzyca
3 łyżki ciecierzycy dostarczają 7 g błonnika pokarmowego i 164 kcal. Cieciorka pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi, dlatego zalecana jest m.in. cukrzykom.
6. Dynia
Szklanka potarkowanej dyni ma w sobie 6 g błonnika i ok. 60 kcal. Jest również dobrym źródłem witaminy A (pokrywa 245 % dziennego zapotrzebowania), witaminy C, E i potasu.
7. Śliwki suszone
Jedna mała garść suszonych śliwek to 6 g błonnika i 160 kcal. Ponadto zawierają one witaminę A, C i E oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez.
8. Soja
3 łyżki soi dostarczają 172 kcal i 7 g błonnika. Soja zawiera również magnez, potas, wapń, żelazo, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę C, A i K.