Surówki to jedne z najlepszych źródeł wszystkich składników odżywczych występujących w warzywach i owocach, pod warunkiem, że są prawidłowo wykonane.
Surówkę należy sporządzić tak, aby straty ważnych składników odżywczych były jak najmniejsze. Jak to zrobić?
Oto kilka wskazówek:
- na surówkę wybieraj tylko zdrowe, jędrne, soczyste i niezdrewniałe warzywa i owoce
- surówkę zawsze sporządzaj tuż przed jej spożyciem, aby straty składników odżywczych były jak najmniejsze (przykładowo surówka z kapusty w ciągu 2h traci aż 50% wit. C)
- warzywa, które przeznaczysz do zrobienia surówki starannie opłucz, a warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler, rzepa, brukiew, rzodkiewki, pasternak, buraki) wyszoruj szczoteczką lub cienko obierz. Warzywa należy płukać, a nie moczyć przez długi czas, ponieważ podczas przetrzymywania w wodzie dochodzi do utraty wartościowych składników odżywczych (witamin rozpuszczalnych w wodzie: C i z grupy B oraz składników mineralnych). Najlepiej myj warzywa pod bierzącą wodą.
- staraj się obierać warzywa jak najcieniej, ponieważ zbyt grube obieranie obniża ilość witamin i składników mineralnych
- kapustę najlepiej pozbawiaj głąba i tzw. nerwów, ponieważ kumulują one metale ciężkie i pestycydy
- sałatę zawsze rwij palcami, gdyż krojenie nożem powoduje straty witaminy C
- do rozdrabniania używaj noży, szatkownic, czy tarek wykonanych ze stali nierdzewnej (żelazo bowiem niszczy witaminy, głównie witaminę C)
- bezpośrednio po rozdrobnieniu warzyw lub owoców dodaj do nich jakiś kwas, najlepiej sok z cytryny
- do surówek tak dobieraj warzywa, aby łączyć np. kwaśne z tymi o łagodnym smaku, bezbarwne z barwnymi, czy twarde z soczystymi