Potas obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz pozwala zmniejszyć dawki przyjmowanych leków przeciwnadciśnieniowych. W jakich produktach jest go najwięcej?

  • Spożywaj codziennie co najmniej 3500 mg potasu.
  • Produkty o dużej zawartości potasu to przede wszystkim warzywa i owoce oraz orzechy włoskie

– Owoce: suszone, głównie suszone figi, śliwki, morele, truskawki, banany, brzoskwinie, kiwi, mango, pomarańcze

– Warzywa: szpinak, brokuły, kalafior, pomidory, ziemniaki, buraki, Dużo potasu oraz likopenu i cennych witamin zawiera sok pomidorowy. Poza tym jest niskokaloryczny – szklanka dostarcza tylko ok. 26 kcal (w zależności od firmy).

Aby zapobiec stratom potasu, przygotowując posiłek pamiętaj:

– nie mocz obranych warzyw i owoców w wodzie,

– warzywa i owoce przeznaczone do spożycia w postaci gotowanej, wkładaj do wrzącej wody,

– surówki przygotowuj na krótko przed podaniem (nie sol ich)

Tabela 1: Zawartość potasu w wybranych produktach spożywczych

Źródło Porcja 100 g Potas [mg]
Suszone morele 14 sztuk 1666
Suszone rodzynki dwie garście 833
Migdały opakowanie 778
Awokado 1/3 owocu 600
Filet z indyka mała pierś 460
Banan pół owocu 395
Melon mały plaster 382
Łosoś połowa filetu 371
Ziemniaki 2 sztuki 357
Szpinak gotowany 2 filiżanki 345
Szparagi garść 300
Kiwi 1 owoc 290
Pomidory 2 sztuki 282
Grejfrut 1 owoc 277
Sok pomidorowy pół szklanki 200
Truskawki ok. 10 sztuk 150

 


Udostępnij i podziel się wiedzą!