Zima to trudny czas dla amatorów warzyw. Jarzyny w tym okresie są drogie i niezbyt dobre jakościowo. W przejściu przez ten trudny okres mogą nam pomóc mrożonki.

Zamrażanie produktów zachowuje w nich maksimum wartości odżywczych i smakowych. Straty witamin i składników mineralnych są minimalne. Do mrożonek nie dodaje się konserwantów, a pomimo to warzywa zachowują swój smak, aromat i kolor na długi czas. Do mrożenia zazwyczaj używa się najdorodniejszych, dobrych jakościowo warzyw, które po umyciu zostały jak najszybciej pokrojone. Niektóre jarzyny przed procesem mrożenia, obgotowuje się w gorącej wodzie lub na parze. Taki proces ma na celu zatrzymanie enzymów tkankowych (dzięki czemu zamrożone warzywa mają żywe barwy), hamuje rozwój bakterii oraz skraca czas późniejszego gotowania.

Mrożonki są wygodne w codziennym życiu. Nie wymagają żadnej obróbki wstępnej (mycia czy obierania), a podczas ich przyrządzania nie ma żadnych odpadów (np. skórek).

Ważne jest, aby kupowane przez nas mrożonki były dokładnie zamrożone, dlatego w sklepie sięgajmy głębiej do lodówki – nie wybierajmy opakowania z samego wierzchu. Wybierajmy te, które są zapakowane w paczkach, a nie te na wagę, zwietrzałe, leżące miesiącami w sklepowych lodówkach. Przez torebkę można wyczuć, czy warzywa są twarde i czy nie są sklejone. Jeżeli jarzyny w opakowaniu są zbrylone, może to być sygnałem, że już kiedyś były lekko rozmrożone (nie kupujmy takich mrożonek). Pamiętajmy, że produktu raz rozmrożonego, nie można ponownie zamrażać! Uważaj, aby w drodze z zakupów do domu nie dopuścić do rozmrożenia produktu, jeżeli chcesz go nadal przechowywać w zamrażalce.


Udostępnij i podziel się wiedzą!