bomby witamonowe

Bomby witaminowe – które produkty zawierają ich najwięcej?

 

Bomba witaminowa to, jak sama nazwa wskazuje, taki produkt, który cechuje się niezwykle dużą zawartością drogocennych witamin i innych substancji o właściwościach prozdrowotnych. Oczywiście, nie mówimy tu o syntetycznych suplementach, które może i owszem są skompensowanym ich źródłem, ale na pewno nie będą tak wartościowe, jak naturalne produkty spożywcze.

Matka natura mocą witamin obdarzyła głównie warzywa i owoce, bez których racjonalna dieta nie może się obejść. Oczywiście, nie można jednogłośnie stwierdzić, że tylko w tej grupie produktów obecne są bomby witaminowe, ale zdecydowanie pod tym względem znajduje się na czele listy.

Witaminy są niezbędne dla organizmu człowieka do prawidłowego jego funkcjonowania. Mimo że nie należą do typowych składników pokarmowych, uczestniczą w zasadzie we wszystkich procesach zachodzących w ustroju. Ogólnie rzecz biorąc, nie można bez nich żyć. W środowisku naturalnym istnieją produkty, które wręcz naładowane są witaminami. Włączając je do codziennej diety, jesteśmy wstanie wzmocnić swoją odporność, uchronić się przed chorobami, zachować dobrą kondycję fizyczną, jak i psychiczną. Które z produktów spożywczych można śmiało nazwać bombami witaminowymi?

Cebula

Warzywo w Polsce bardzo popularne, które nadaje potrawom ciekawy (w zależności od obróbki) słodki lub ostry smak. Cebula zachowuje najwięcej wartości w formie surowej. Spożywając ją regularnie, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, świetnie sprawdza się w przy różnego rodzaju infekcjach, działa bakteriobójczo, a nawet reguluje poziom cukru we krwi. Obok całej gamy składników mineralnych, zawiera mnóstwo witamin: C, E, B1, B2, B6, czy kwasu foliowego. Owszem, istnieją warzywa bogatsze w przeciwutleniającą witaminę C, jednak ze względu na udział cebuli w naszej diecie, może być ona jej dobrym źródłem.

Pomidor

Pyszne, czerwone, bardzo niskokaloryczne warzywo bogate w potas, obniża ciśnienie krwi i ma spory wpływ na pracę serca. Niewątpliwie, jest najlepszym źródłem likopenu – silnego antyoksydantu, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Ponadto, zawiera witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Pomidor, oczywiście jak większość warzyw, jest źródłem witaminy C, a także witaminy K – odpowiedzialnej za krzepliwość krwi oraz witaminy PP, stabilizującej poziom cholesterolu we krwi.

Szpinak

Dość stereotypowe postrzeganie szpinaku sprawia, że jest on rzadkim gościem na naszych talerzach. Jest to błąd, który jak najszybciej wypadałoby naprawić, chociażby ze względu na cenne substancje, które zawiera w swoim składzie. Liście szpinaku obfitują w żelazo (2,4 mg w 100 g), a dzięki dużej zawartości witaminy C – doskonale wzrośnie jego biodostępność. Jest bogaty również w magnez, którego zawiera więcej niż gorzka czekolada. Antyoksydanty w nim zawarte (wit. E, C, β-karoten), chronią przed wolnymi rodnikami i nowotworami, a także zapobiegają starzeniu się organizmu. Ponadto, szpinak jest dobrym źródłem witaminy A i B2, kwasu foliowego, a także wielu składników mineralnych.

Czosnek

Ma dość intensywny zapach, który nie każdemu odpowiada. Mimo to powinniśmy jeść go jak najczęściej, bo jest prawdziwą bombą witaminową i naturalnym antybiotykiem. Wystarczy już jeden ząbek zjadany codziennie, by zdecydowanie podnieść odporność organizmu. Czosnek jest źródłem witamin B1, B2, PP, C i prowitaminy A oraz minerałów, a także olejków eterycznych bogatych w siarczki i allicynę. Dzięki tym substancjom bioaktywnym wykazuje działanie przeciwnowotworowe, obniża poziom cholesterolu i działa bakteriobójczo.

Rzodkiewka

W medycynie wschodniej uznawana jest na roślinę leczniczą. Faktycznie, spożywając ją regularnie przyczyni się do obniżenia ciśnienia tętniczego, a także pozytywnie wpłynie na pracę wątroby. Ostry smak zawdzięcza olejkom eterycznym, które wpływają na wyrazisty smak potraw. Rzodkiewka to bogate źródło witamin z grupy B, antyoksydacyjnej witaminy C, ważnej dla układu krzepnięcia witaminy K, czy istotnego na płodu kwasu foliowego. Poza witaminami zawiera szereg mikroelementów (wapń, potas, sód, żelazo, fosfor, cynk), niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo, wykazuje właściwości antyseptyczne – działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo.

Natka pietruszki

Piękna, zielona o niesamowitym aromacie natka pietruszki zasługuje na miano bomby witaminowej z wielu powodów. Stosowana jest bardziej jako przyprawa do potraw niż ich podstawowy składnik. Jednak ze względu na wartości, jakie posiada, powinna być obecna w każdym daniu. Nać pietruszki króluje wśród roślin jeśli chodzi o zawartość żelaza (5 mg na 100g!), a także zawiera rekordowe ilości witaminy C (więcej niż w cytrusach). Jest świetnym źródłem β-karotenu i witaminy E, dzięki czemu doskonale wpływa na wzrok i cerę. Obfituje również w kwas foliowy i sole mineralne: magnezu, wapnia, czy potasu. Ponadto, łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu kamicy moczowej, działa dezynfekująco i przynosi ulgę przy nadmiernej fermentacji w jelitach.

Jeżyny

Pyszne i bardzo zdrowe owoce o niskiej zawartości cukrów i wysokiej zawartości błonnika. Są bogate w witaminy: C, A, E, K i te z grupy B. Dzięki dużej ilości antyoksydantów opóźniają procesy starzenia, zapobiegają przed skutkami stanu zapalnego i chorobami układu nerwowego. Są także źródłem karotenoidów, które stanowią ochronę dla oczu. Co ciekawe, zawierają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, co istotnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.

Aronia

Należy to tzw. superfoods. Jest jednym z najzdrowszych owoców na świecie. Dzięki zawartości kwasu chlorogenowego, który opóźnia wchłanianie glukozy, polecana jest szczególnie osobom chorym na cukrzycę. Zawiera antocyjany – związki korzystnie wpływające na poprawę wzroku, obniżające ciśnienie krwi i działające przeciwnowotworowo. Owoc aronii to ogromna dawka przeciwutleniaczy, ponieważ zawiera witaminę C i E, a także kwercetynę i katechiny. Dzięki tym właściwościom wykorzystywana jest jako środek wspomagający leczenie raka.

Żurawina

Suszona, czy świeża – tak samo drogocenna. Żurawina wykazuje silne właściwości antybakteryjne, dzięki czemu znajduje zastosowanie w leczeniu chorób układu moczowego, pokarmowego, czy chorób dziąseł. Dzięki zawartości kwasu chinowego, chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych. Nie ma wątpliwości, że jest bombą witaminową, ponieważ zawiera mnóstwo witamin z grupy B, witaminę C i E oraz karotenoidy, a także szereg minerałów (w tym jod) i flawonoidów – substancji przeciwutleniających. Żurawina wykorzystywana jest również w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, ponieważ zwalcza jej główną przyczynę – bakterię Helicobacter pylori. Ponadto, wykazuje właściwości probiotyczne, wspomagając rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.

 

Źródła:

  1. http://www.gazetawroclawska.pl/kobieta/a/swieze-polskie-owoce-i-warzywa-to-prawdziwe-bomby-witaminowe,10523616/
  2. http://mamnatosposob.pl/bomby-witaminowe-9-wiosennych-warzyw-i-owocow-ktore-warto-jesc/
  3. http://gurbacka.pl/jakie-owoce-najzdrowsze-na-swiecie
  4. Szymańska-Pasternak J, Janicka A, Bober J. Witamina C jako oręż w walce z rakiem. Onkologia w Praktyce Klinicznej 2011, tom 7, nr 1, 9–23
  5. Saluk-Juszczak J. Antocyjany jako składnik żywności funkcjonalnej stosowanej w profilaktyce chorób układu krążenia. Postępy Hig Med Dosw (online), 2010; 64: 451-458

 


Udostępnij i podziel się wiedzą!