Antyoksydanty (przeciwutleniacze) – to substancje zwalczające wolne rodniki w organizmie (nietrwałe struktury chemiczne, których cechą charakterystyczną jest obecność niesparowanych elektronów, które powodują uszkodzenie struktur komórkowych i mogą prowadzić do zapoczątkowania procesu nowotworzenia).

Naturalne przeciwutleniacze to witamina C, E i beta-karoten, które można znaleźć w wielu produktach żywnościowych, szczególnie w warzywach i owocach. Mają one udowodnione naukowo działanie ochraniające organizm przed uszkodzeniem oksydacyjnym.

Działanie antyoksydantów:

  • przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników tlenowych i hamują utlenianie metali ciężkich
  • antyoksydanty wychwytują już powstałe wolne rodniki i hamują dalsze reakcje łańcuchowe
  • naprawiają szkody wywołane przez wolne rodniki, których nie udało się unieczynnić
  • opóźniają procesy starzenia się organizmu
  • mają działanie przeciwcholesterolowe
  • zapobiegają rozwojowi miażdżycy
  • zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych

Najlepiej przebadana jest witamina C. Wzmacnia ona czynność grasicy i węzłów chłonnych, dzięki czemu pobudza odporność organizmu.

Dobrym źródłem witaminy C są m.in.:

  • owoce jagodowe (jagody, poziomki, truskawki, borówki amerykańskie)
  • czerwona papryka
  • owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty)
  • kiwi
  • czarne porzeczki
  • natka pietruszki
  • brokuły
  • chrzan

Witamina E znajduje się m.in. w:

  • orzechach i nasionach
  • migdałach
  • oliwkach
  • awokado
  • owsiance
  • olejach tłoczonych na zimno

Źródła beta-karotenu to m.in.:

  • marchew
  • morele
  • dynia
  • mango
  • pomidory
  • papryka czerwona
  • kapusta
  • szpinak
  • jarmuż
  • brokuły

Udostępnij i podziel się wiedzą!