Jak się okazuje, ryba po grecku ma tyle wspólnego z Grecją, co pierogi ruskie z Rosją czy kawa po turecku z Turcją, czyli… nic! Nie zmienia to jednak faktu, że ryba ta jest wyjątkowo smaczna, a co za tym idzie, tak często i chętnie serwowana na polskich stołach m.in. w Wigilię.

Ryba po grecku na tradycyjnej polskiej Wigilii

Jak już zostało wspomniane, ryba po grecku z Grecją nie ma nic wspólnego – mieszkańcy tego ciepłego, malowniczego kraju zwyczajnie o niej nie słyszeli. Z racji swego położenia, w południowej części Półwyspu Bałkańskiego, Grecja oblewana jest wodami mórz Jońskiego, Egejskiego, Śródziemnego i Kreteńskiego. Co za tym idzie, ma dostęp do morskich darów natury, jakimi są ryby oraz owoce morza i chętnie z nich korzysta, podobnie jak inne kraje śródziemnomorskie, ale tamtejsza kuchnia ryby po grecku w polskim wydaniu nie uwzględnia.

Dania tego nie może natomiast zabraknąć na wigilijnym stole w Polsce, gdzie tradycyjnie gości już od lat i wciąż zdobywa nowych zwolenników. Jest szybka w przygotowaniu, więc z powodzeniem zdążysz ją zrobić na święta, nawet wówczas, gdy planujesz przyrządzić całe mnóstwo innych pyszności. Jej wykonanie jest też bajecznie proste, zatem bez wątpienia sobie poradzisz (wypróbuj przepis: http://www.biedronka.pl/pl/recipe,id,1799,name,ryba-po-grecku).

Do przygotowania ryby po grecku użyj filetów, np. z tołpygi. Jest to ryba należąca do rodziny karpiowatych, ale różni się w smaku od karpia. Jej mięso jest bardzo delikatne i kremowe. Jeżeli nie przepadasz za karpiem, możesz zastąpić go tołpygą tworząc nie tylko rybę po grecku, ale też inne rybne dania.

Ryba + warzywa – samo zdrowie!

Ryby są zdrowe i co do tego na pewno nikt nie ma wątpliwości. Cenione są przede wszystkim za to, że oferują bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli do tego dodamy moc witamin i minerałów zawartych w warzywach, nie pozostaje nic innego, jak tylko jeść na zdrowie! Do przygotowania ryby po grecku potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników, takich jak marchew, cebula, pietruszka, seler, koncentrat pomidorowy lub pomidory w puszce, sól i pieprz. Choć być może nie robią one specjalnie dużego wrażenia, kiedy ich aromat i smak zaczną się przenikać, powstaje zupełnie wyjątkowa mieszanka. Marchew nadaje potrawie charakterystycznej słodyczy, która przełamywana jest przez bardzo wyrazisty w smaku seler.

Wystarczy, że podsmażysz cebulę i dodasz do niej starte na tarce pozostałe warzywa, zalejesz koncentratem lub zblendowanymi pomidorami z puszki, poddusisz i sos do ryby gotowy! Jak przygotować samą rybę? Możesz usmażyć ją w tradycyjny sposób na oleju lub przygotować w wersji dietetycznej poprzez upieczenie w folii w piekarniku. Jest ona równie smaczna, ale jednocześnie mniej kaloryczna, dlatego śmiało mogą po nią sięgnąć np. osoby przebywające na diecie odchudzającej. Możesz też eksperymentować, nieco modyfikując podstawowy przepis na rybę po grecku, np. dodając do sosu angielskie ziele czy liść laurowy. Ryby natomiast możesz przyprawić aromatyczną mieszanką ziół, które lubisz.


Udostępnij i podziel się wiedzą!