zupy kremy przepisy
źródło: shutterstock

Coraz częściej nasz obiad składa się wyłącznie z drugiego dania, bo twierdząc, że nie mamy czasu, rezygnujemy z gotowania zup. Ograniczamy się do kawałka mięsa przygotowanego na szybko lub gotowej żywności odgrzanej w mikrofali. Wiąże się to z niskim spożyciem warzyw, natomiast wysokim spożyciem tłuszczów. Poniższe przepisy pokazują, że na przygotowanie smacznego, ciepłego, pełnowartościowego obiadu wystarczą proste składniki i niewiele czasu, zacznijmy więc gotować.

Zupy kremy – przepisy

Zupa krem z dyni

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 500g miąższu dyni
  • ząbek czosnku
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • Bulion warzywny
  • ok. 50 ml śmietany kremówki
  • pestki dyni
  • szczypta soli
  • ewentualnie kawałek sera feta

Miąższ dyni pokroić w kostkę, imbir oraz czosnek zetrzeć na tarce. Na patelni roztopić masło i wlać oliwę. Podsmażyć chwilę imbir z czosnkiem a następnie włożyć dynię. Lekko posolić i smażyć kilka minut. Następnie dodać sok pomarańczowy i wlać bulion tak aby przykrył składniki plus dodatkowo pół szklanki. Przykryć i gotować aż dynia będzie miękka. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i zmiksować na gładki krem. Pestki dynia uprażyć na suchej patelni. Zupę podawać posypaną pestkami oraz ewentualnie z pokruszonym serem feta.

Zupa krem ze szparagów

Składniki na 4 porcje:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 mała biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • niewielki korzeń pietruszki
  • kilka listków lubczyku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta soli, białego pieprzu oraz cukru do smaku
  • jogurt grecki

Szparagi dokładnie umyć pod bieżącą wodą, odłamać twarde jasne końcówki. Cebulę, czosnek oraz pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki. W garnku, w którym będzie gotować się zupa roztopić masło i wlać oliwę. Wrzucić cebulę, korzeń pietruszki, czosnek i smażyć przez chwilę mieszając. Dodać pokrojone szparagi, doprawić solą oraz pieprzem i zalać bulionem. Gotować ok. 10 min. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku odrobiną cukru. Zupę podawać z kleksem jogurtu greckiego posypaną drobno pokrojonymi listkami lubczyku.

Zupa krem z pieczonych buraków

Składniki na 4 porcje:

  • 3 duże buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • Szczypta soli i pieprzu do smaku
  • Listki kolendry do dekoracji
  • Mleko kokosowe

Buraki dokładnie umyć, zawinąć każdy w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200˚C przez godzinę. Wyjąć, przestudzić i obrać ze skórki. W garnku roztopić masło i wlać oliwę. Dodać pokrojony na małe kawałki czosnek, starty imbir i pokrojoną w piórka cebulkę. Przesmażyć razem kilka minut uważając aby czosnek się nie przypalił. Dodać pokrojonego buraka, wymieszać i wlać sok pomarańczowy oraz bulion. Doprawić solą oraz pieprzem. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Zestawić z ognia i zmiksować na krem. Zupę podawać polaną łyżką mleka kokosowego i posypaną kolendrą.

Krem z pieczonych buraków świetnie smakuje również na zimno podany np. z kleksem gęstego jogurtu i startym zielonym ogórkiem.

Zupa krem z cukinii serem pleśniowym

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duża lub dwie mniejsze cukinie
  • Ząbek czosnku
  • Mała cebulka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • Soł i pieprz do smaku
  • Listki bazylii
  • Ser typu gorgonzola

Cukinię umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulkę, czosnek oraz cukinie i smażyć razem ok. 3 min. Mieszając. Wlać bulion, doprawić solą oraz pieprzem i gotować ok. 15 min. Po zdjęciu z ognia zupę zmiksować i podawać gorącą z pokruszoną gorgonzolą i świeżymi listkami bazylii. Można posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zupa krem z truskawek

Składniki na 4 porcje:

  • Ok. 1,5 kg dojrzałych truskawek
  • 2 łyżki miodu lub brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 ml śmietanki
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Listki mięty

Truskawki odszypułkować, umyć pod bieżącą wodą i zblendować w garnku z miodem oraz cukrem waniliowym.  Wlać sok z cytryny, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Podawać z listkami mięty, można dodatkowo udekorować łyżką gęstego jogurtu. Zupę można podawać również na zimno z kawałkami innych owoców, np. mango, banana.

Zupa krem z batatów

Składniki na 4 porcje:

  • 1 duży batat (ok. 500g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • korzeń pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 szklanki wody
  • słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz
  • listki świeżej kolendry

Warzywa umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, dodawać kolejno cebulę, marchew, seler, korzeń pietruszki, batata i czosnek. Smażyć razem ok. 5 minut starając się nie przypalić warzyw (można podlać odrobiną wody). Zalać wodą i zagotować. Gotować aż warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku słodką i ostrą czerwoną papryką (zupa powinna być lekko ostra), solą oraz pieprzem. Zestawić z ognia i zmiksować. Podawać z listkami świeżej kolendry.

Zupa krem z pieczonej papryki

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg papryki (najlepiej czerwonej ale dla urozmaicenia można dodać inny rodzaj)
  • 2 ząbki czosnku
  • Mała cebula
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • Mały ziemniak
  • Pół papryczki chili
  • 2 łyżki oliwy
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Paprykę umyć, osuszyć, skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 190˚C aż skórka zacznie czernieć (około godziny). Następnie wyjąć z piekarnika i włożyć do foliowego woreczka, chwilę odczekać, wyjąć i zdjąć skórkę, usunąć gniazda nasienne. W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek, cebulę, pokrojone ziemniaki i smażyć chwilę razem. Dodać paprykę oraz papryczkę chili, wymieszać, wlać bulion i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia, zmiksować na gładki krem. Podawać z natka pietruszki.

Zupa krem z pora

Składniki na 4 porcje:

  • 3 pory
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 50 ml śmietany kremówki
  • Sól, pieprz
  • Posiekany szczypiorek

Pory oczyścić z zewnętrznych liści, umyć i pokroić na plasterki, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, cebulę w piórka. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić warzywa i smażyć około 5 min. Następnie zalać bulionem, doprawić i zagotować. Gotować aż warzywa będą miękkie (około 20 min.). Zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Podawać ze szczypiorkiem.

Zupa krem z kalafiora

Składniki na 4 porcje:

  • 1 główka kalafiora
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ziemniak
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 plasterki boczku

Kalafior umyć, podzielić na różyczki i włożyć do garnka. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojony ziemniak i chwilę smażyć razem. Warzywa przełożyć do kalafiora, zalać wszystko bulionem i zagotować. Dodać mleko i gotować ok. 15 min. Zdjąć z ogania, wlać śmietanę i porządnie zmiksować aby powstał gładki krem. Na suchej patelni smażyć boczek aż będzie chrupiący. Zupę podawać z kawałkami chrupiącego boczku.

Smacznego!

PODZIEL SIĘ
Katarzyna Kubińska
Absolwentka Wydziału Nauk o Żywności oraz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Ukończyła również studia podyplomowe w zakresie dietetyki w chorobach wewnętrznych i metabolicznych. Zajmuje się odchudzaniem dzieci, dorosłych oraz osób starszych. Jest również specjalistką w dziedzinie chorób metabolicznych oraz innych schorzeń dietozależnych. Jest członkiem Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków.