dzieci
źródło: shutterstock

Czy zdążyło Ci się usuwać oka tłuszczu z zupki niemowlęcej? To wielki błąd – nigdy go nie popełniaj! Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego rozwoju dziecka. Ważne jest tylko, by był  odpowiedni i we właściwej ilości. Dowiedz się, jakie tłuszcze najlepiej dodawać do niemowlęcych posiłków…

Jesteś początkującą mamą i uważasz, że tłuszcz to samo zło, przed którym musisz chronić swoją pociechę… Jak się okazuje, wiele kobiet ma takie myślenie i w obawie przed utuczeniem dzieci nie dodaje tłuszczu do ich zupek i obiadków. Niesłusznie, ponieważ składnik ten jest niezbędny do rozwoju ośrodkowego układu nerwowego dziecka, siatkówki oka, wpływa na stan skóry, ostrość wzroku i krzepliwość krwi.

Tłuszcze zapewniają również prawidłową budowę hormonów, chronią organizm przed utratą ciepła. oraz odpowiadają za przyswajanie niektórych witamin (A, D, E, K).

  • Witamina A – zapewnia właściwy wzrost kości i zębów, jest potrzebna do prawidłowego widzenia,
  • witamina D3 – wpływa korzystnie na system nerwowy, ułatwia przyswajanie wapnia z pożywienia, chroni przed krzywicą,
  • witamina E – dostarcza składników odżywczych do komórek, ochrania krwinki czerwone przed zbyt wczesnym rozpadem,
  • witamina K – sprzyja krzepliwości krwi, chroni przed krwotokami.

Początkowo źródłem tłuszczu w diecie malucha jest mleko kobiece lub mleko modyfikowane. Kiedy jednak rozszerzamy dietę dziecka w drugim półroczu jego życia, należy zwrócić uwagę, aby nowe posiłki były bogate we właściwe tłuszcze.

Właściwe tłuszcze, czyli jakie?

Najlepsze są te tłuszcze, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Organizm ludzki nie potrafi ich sam wyprodukować, dlatego musimy je dostarczać wraz z dietą.

  • Kwasy tłuszczowe omega 6 znajdują się m.in. w: oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, słonecznikowym, kukurydzianym, sojowym, oleju z pestek winogron, z wiesiołka, ogórecznika i w kiełkach pszenicy. Oprócz oliwy z oliwek i oleju rzepakowego, pozostałe z wymienionych tłuszczy powinny być podawane na zimno, np. jako dodatek do zupek, jarzynek, ponieważ wysoka temperatura utlenia zawarte w nich wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 6.
  • Kwasy tłuszczowe omega 3 (EPA i DHA) – kwasy te znajdują się głównie w tłustych rybach (makrela, łosoś, sardynki, śledź, dorsz, tuńczyk), olejach rybich i oleju lnianym.

Jakie tłuszcze najlepiej dodawać do niemowlęcych zupek i obiadków?

  • Oliwa z oliwek – najzdrowsza jest oliwa z oliwek z napisem „Extra virgine” – to oliwa najwyższej jakości, pochodząca z pierwszego tłoczenia na zimno. Zawiera najwięcej cennych składników, tj. przeciwutleniacze i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Nadaje się do wszystkich potraw, przygotowywanych w temperaturze do 180ºC i nie traci swych właściwości. Trzeba ja przechowywac w chłodnym, ciemnym miejscu, najlepiej w ciemnej butelce, jednak nie w lodówce.
  • Olej rzepakowy – jest dużo tańszy od oliwy z oliwek, a zawiera te same dobroczynne składniki. Należy go pzrzechowywać w ciemnym miejscu.
  • Świeże masło – jest naturalnym źródłem witaminy A i beta-karotenu. Dla dzieci należy podawać prawdziwe masło, a nie miks. Jak jednak odróżnić jedno od drugiego, skoro miksy są często pakowane w kostkę jak masło i wyglądają podobnie? Należy czytać etykiety – na opakowaniu miksów nie powinien widnieć napis „masło”. Dlaczego miksy nie są zalecane dla małych dzieci? Ponieważ są to mieszanki masła i utwardzanych tłuszczów roślinnych, zawierające szkodliwe dla zdrowia kwasy tłuszczowe typu trans.

Jakich tłuszczów najlepiej unikać?

Niektóre tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia i lepiej je wyeliminować z diety dziecka. Są to tzw. kwasy tłuszczowe typu trans. Tłuszcze te znajdują się m.in. w: maśle, margarynach twardych (typu Kasia, Palma, Zwykła) oraz w gotowych wyrobach cukierniczych i piekarskich (ciasta, kremy, rogaliki, bułeczki itp.) – nie podawaj dziecku takich produktów!

Ledpiej również unikać kwasów tłuszczowych nasyconych, których źródłem są tłuszcze zwierzęce oraz tłuszcz palmowy i kokosowy. Dla najmłodszych należy podawać wyłącznie chude mięso, dobrej jakości. Należy także usuwać z mięsa widoczny tłuszcz i zdejmować skórkę z drobiu.

Jedynym produktem zawierającym tłuszcze nasycone, dopuszczalnym w diecie dziecka jest masło. W przeciwieństwie do pozostałych produktów masło zawiera kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe (dzięki czemu jest łatwostrawne) oraz jest źródłem witamin A i D.

Ile tłuszczu powinno się znaleźć w diecie dziecka?

Dziecko powinno spożywać tłuszcz codziennie – na 100 ml zupki należy dodać ok. pół łyżeczki tłuszczu.

PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.