niemowlak je
źródło: shutterstock

Wiele lat temu kasze wiodły prym w polskim menu. Później zostały wyparte przez ziemniaki, a obecnie również przez ryż i makarony. Szkoda, bo kasze są bardzo smaczne i zdrowe…

Kasza jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych, a także witamin, składników mineralnych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera więc mnóstwo składników, niezbędnych do prawidłowego rozwoju młodego organizmu.

Jaką kaszę wybrać dla malca w zależności od jego wieku?

  • Kaszka kukurydziana – produkowana z kukurydzy w postaci grysiku. Jest lekkostrawna, delikatna i bezglutenowa. Zawiera sporo „dobrego tłuszczu” oraz witaminę E. Można ją podawać już 5-7 miesięcznemu malcowi. Najlepiej smakuje z mlekiem, owocami, jogurtem lub jako dodatek do ciast.
  • Kasza manna – jest wytwarzana z pszenicy, dlatego zawiera gluten. Jest lekkostrawna i ma dużo skrobi (która w organizmie rozkłada się powoli na glukozę – paliwo potrzebne do pracy mózgu). Nie zawiera zbyt dużo błonnika pokarmowego, witamin i minerałów, ale wśród innych kasz wyróżnia się wysoką zawartością jodu. Według aktualnych zaleceń zaleca się wprowadzenie jej (w niewielkich ilościach) do jadłospisu już pięcio- lub sześciomiesięcznego dziecka. Taka ilość glutenu ma ochronić dziecko przed nietolerancją glutenu i celiakią. Kaszę mannę w większych ilościach można podawać dziecku od 7-8 miesiąca życia. Najlepiej smakuje z mlekiem, owocami lub jako dodatek, np. do ciast, zup.
  • Kasza kuskus – jest wytwarzana z pszenicy, więc zawiera gluten. Jest odpowiednia dla dzieci, które skończyły 9 miesięcy. Można ją podawać na słodko (np. z owocami), a także z mięsem, czy warzywami.
  • Kasza jaglana – powstaje z prosa, więc jest bezglutenowa. Zawiera wiele witamin (witamina B1, B2, B6) i składników mineralnych (potas, magnez, fosfor, miedź, żelazo). Jest lekkostrawna i można ją serwować dziecku między 9 a 10 miesiącem życia. Kasza ta pasuje zarówno do słodkich dań (np. z owocami, twarożkiem), a także jako dodatek do mięsa i warzyw.
  • Kasza jęczmienna – jest to kasza zawierająca gluten, ponieważ wytwarza się ją z ziaren jęczmienia. Jest wiele rodzajów tej kaszy: pęczak (najzdrowszy), kasza mazurska, czy kasza wiejska.  Kaszę jęczmienną można podawać dziecku od 10 miesiąca życia. Najlepiej smakuje z daniami warzywnymi, mięsnymi lub jako nadzienie do pierogów, gołąbków.
  • Kasza gryczana – jest uważana za jedną z najzdrowszych kasz. Wytwarza się ją z gryki (nie zawiera glutenu). Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin (B1, PP, kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (fosfor, potas, magnez, cynk, mangan). Można ją dawać dopiero jedenastomiesięcznemu malcowi. Kasza ta pasuje do dań z mięsa lub można z niej zrobić placuszki.
PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.