Antyoksydanty (przeciwutleniacze) – to substancje zwalczające wolne rodniki w organizmie (nietrwałe struktury chemiczne, których cechą charakterystyczną jest obecność niesparowanych elektronów, które powodują uszkodzenie struktur komórkowych i mogą prowadzić do zapoczątkowania procesu nowotworzenia).
Naturalne przeciwutleniacze to witamina C, E i beta-karoten, które można znaleźć w wielu produktach żywnościowych, szczególnie w warzywach i owocach. Mają one udowodnione naukowo działanie ochraniające organizm przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
Działanie antyoksydantów:
- przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników tlenowych i hamują utlenianie metali ciężkich
- antyoksydanty wychwytują już powstałe wolne rodniki i hamują dalsze reakcje łańcuchowe
- naprawiają szkody wywołane przez wolne rodniki, których nie udało się unieczynnić
- opóźniają procesy starzenia się organizmu
- mają działanie przeciwcholesterolowe
- zapobiegają rozwojowi miażdżycy
- zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych
Najlepiej przebadana jest witamina C. Wzmacnia ona czynność grasicy i węzłów chłonnych, dzięki czemu pobudza odporność organizmu.
Dobrym źródłem witaminy C są m.in.:
- owoce jagodowe (jagody, poziomki, truskawki, borówki amerykańskie)
- czerwona papryka
- owoce cytrusowe (pomarańcze, cytryny, mandarynki, grejpfruty)
- kiwi
- czarne porzeczki
- natka pietruszki
- brokuły
- chrzan
Witamina E znajduje się m.in. w:
- orzechach i nasionach
- migdałach
- oliwkach
- awokado
- owsiance
- olejach tłoczonych na zimno
Źródła beta-karotenu to m.in.:
- marchew
- morele
- dynia
- mango
- pomidory
- papryka czerwona
- kapusta
- szpinak
- jarmuż
- brokuły