Kaki, znane również jako persymona (lub też hurma wschodnia, hebanowiec wschodni czy chińska śliwka), to owoc pochodzący z gatunku Diospyros, a jego naukowa nazwa to Diospyros kaki. Pochodzi głównie z Chin, gdzie jest uprawiane od ponad 2000 lat. Drzewo kaki może osiągać nawet 16-18 metrów wysokości, a jego owoce w kształcie stożkowatej lub spłaszczonej jagody przybierają kolor żółtoczerwony i są podobne do pomidorów.
Obecnie kaki jest uprawiane w wielu krajach o umiarkowanym klimacie, w tym w Japonii, Korei, Włoszech, Hiszpanii, Stanach Zjednoczonych i innych regionach.
Owoc ten jest zazwyczaj okrągły lub pomarańczowoczerwony, o gładkiej skórce i mięsistej konsystencji. Smak kaki może być słodki, delikatny i lekko korzenny.
Jak jeść owoc kaki?
Owoce kaki można jeść na kilka różnych sposobów, a wybór zależy głównie od naszych preferencji osobistych. Świeże kaki może być spożywane na surowo po upewnieniu się, że są dojrzałe. Kiedy skórka staje się miękka, a miąższ jest soczysty, owoc jest gotowy do jedzenia. Owoc bardziej pomarańczowy, będzie dojrzalszy i słodszy.
Przed spożyciem kaki należy dokładnie umyć. W zależności od naszych preferencji kaki możemy obrać i zjeść bez skórki, ale również owoc kaki nadaje się do spożycia ze skórką.
Kaki – wartości odżywcze
Kaki, podobnie jak wiele innych owoców, dostarcza energii i jest dosyć kaloryczne w porównaniu z niektórymi owocami (np. jabłkiem).
Kaloryczność kaki zależy od jego wielkości, odmiany i stopnia dojrzałości. Przybliżone wartości kaloryczne dla jednego średniego owocu kaki.
Dla średniej wielkości kaki (250g)
Energia | 175 kcal | |
Białko | 1,5 g | |
Tłuszcz | 0,5 g | |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g | |
Węglowodany | 46,5 g | |
Cukry proste | 31,3 g | |
Błonnik | 9,0 g | |
Sól | 0,0 g |
Źródło: ilewazy.pl