Przy alergii na lateks często dochodzi do tzw. reakcji krzyżowej z niektórymi owocami. W przypadku występowania zespołu lateksowo-owocowego z diety należy wykluczyć wszystkie produkty, które zawierają uczulające owoce.
Produktów, które zawierają uczulające owoce nie wolno spożywać w zwykłej postaci, ani w przetworzonej, takiej jak lody, farsze, soki, napoje, słodycze, dżemy, w pieczywie, czy jako dodatki w produktach mlecznych (np. jogurt o smaku kiwi).
Należy dokładnie czytać etykiety produktów spożywczych i zrezygnować z zakupu,jeżeli mają w swoim składzie:
- awokado
- banany
- kasztany
- figi
- kiwi
- paprykę
- grykę zwyczajną
Należy również zwrócić szczególną uwagę na żywność sprzedawaną luzem, czy produkty garmażeryjne, które nie podlegają takim samym regułom znakowania żywności i mogą zawierać owoce wywołujące alergię. W takiej sytuacji należy dokładnie wypytać sprzedawcę o skład, a w razie jakichkolwiek wątpliwości zrezygnować z zakupu.
Trzeba być także bardzo ostrożnym w przypadku żywności pochodzącej z zagranicy. Na takich produktach wzmianka o zawartości uczulających składników może być przedstawiona wyłącznie w oryginalnym języku producenta.
Źródło: 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych.