Kawa czarna bez cukru zawiera tylko 2 kcal w 100 ml i ma działanie odchudzające. Jednak dodając do niej różne substancje możemy znacznie zwiększyć jej kaloryczność. Co zatem najlepiej wlewać do kawy jeżeli nie lubimy małej czarnej?

Najzdrowszym wariantem będzie odtłuszczone mleko o zawartości tłuszczu poniżej 2%, tzw. świeże, krótko pasteryzowane w niskiej temperaturze, które zachowuje niemal wszystkie wartości mleka prosto od krowy – jego dawczyni. Szklanka kawy z dodatkiem mleka 0,5% tłuszczu dostarcza 48 kcal, z mlekiem 2% tłuszczu – 63 kcal, natomiast z mlekiem 3,2% tłuszczu – 76 kcal.

Tylko okazjonalnie stosujmy śmietanki w kartoniku, ponieważ mają one sporo kalorii, ok. 110 – 150 kcal w 100 ml.

Najlepiej w ogóle zrezygnujmy z mleka skondensowanego, a już na pewno z jego słodzonej wersji. Mleko takie powstaje na skutek odparowania wody ze zwykłego mleka. Zawiera bardzo dużo białka i tłuszczu, a jeżeli jest dodatkowo słodzone – stanowi prawdziwą bombę kaloryczną! Mleko skondensowane o zawartości 10% tłuszczu zawiera ok. 180 kcal w 100 ml.

Nigdy nie stosujmy zabielaczy i śmietanek w proszku. Powstają one na skutek odparowania wody z mleka i wysuszenia tego, co pozostało. Nie dostarczają niczego wartościowego do naszego organizmu, żadnych witamin, a jedynie są źródłem białka i sporej ilości tłuszczu. Śmietanki takie są oczywiście bardzo kaloryczne. Dostarczają nawet 550 kcal w 100 g i 13 g tłuszczu. Zawierają również wiele substancji dodatkowych, m.in. regulator kwasowości, czy niezdrowe kwasy tłuszczowe typu trans.

Starajmy się również ograniczyć ilość cukru dodawanego do kawy, a najlepiej w ogóle go nie używajmy. Filiżanka czarnej kawy z dwiema łyżeczkami cukru to ok. 60 kcal.


Udostępnij i podziel się wiedzą!