Osoby chore na celiakię (chorobę trzewną) muszą pozostawać przez całe życie na diecie bezglutenowej. Niekiedy nie wiadomo, czy dane zboże, kasza, czy mąka nie zawierają glutenu lub jego śladowych ilości.

Oto lista zalecanych produktów zbożowych bezglutenowych, pozbawionych zanieczyszczeń:

  • ziarno łzawicy
  • amarantus (ziarno, mąka, popping)
  • dynia (pestki)
  • proso senegalskie
  • proso indyjskie
  • ragi (wimbi, karakan, proso afrykańskie)
  • quinoa (proso boliwijskie, komosa boliwijska)
  • gryka (mączka, kasza, kaszka krakowska)
  • kukurydza (ziarno, mąka, płatki, syrop)
  • kuskus senegalski/malijski (z prosa)
  • len (ziarno, mąka, otręby)
  • maniok (tapioka, cassava, yucca)
  • mączka ziemniaczana
  • mączka z chlebowca świętojańskiego
  • montina (indiańska trawa ryżowa)
  • mączki orzechowe (np. arachidowa)
  • ryż (biały/polerowany/brązowy, słodki, basmati, jaśminowy, originorio; mączka ryżowa, otręby)
  • ryż dziki
  • ryż z dżungli (sawa, proso japońskie)
  • sago
  • sezam (ziarno i mączka)
  • słonecznik (ziarno i mączka)
  • soja (ziarno i mączka)
  • sorgo
  • teff (trawa abisyńska, ziarno i mąka)

Uwaga!

Należy zachować szczególną ostrożność w przypadku posiłków spożywanych poza domem. Niekiedy bezglutenowy ryż jest w restauracjach gotowany w bulionie zawierającym gluten.


Udostępnij i podziel się wiedzą!