Od wielu lat naukowcy zastanawiają się, jaki czynnik ma decydujący wpływ na długość ludzkiego życia. Dotąd uważano, iż w głównej mierze, za naszą witalność odpowiedzialne są geny. Jednak w świetle najnowszych badań naukowych okazało się, że kolosalne znaczenie dla długości naszego życia i samopoczucia ma dieta…
Wyspa Okinawa i tajemnica długowieczności
O tym, że dieta wpływa na długość życia dowiódł w swych badaniach prof. Makoto Suzuki, który przeanalizował dietę mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa. Ludzie tam zamieszkujący słyną z długowieczności i zachowują świetną kondycję zarówno fizyczną, jak i psychiczną do późnych lat swojego życia. Według Raportu Marinex International Stres około 10% mieszkańców tej wyspy dożywa w pełnej sprawności umysłowej aż 100 lat.
Z badań profesora wynikło, że fakt ten w dużej mierze jest zależny od diety tych ludzi, która jest niskokaloryczna i odpowiednio zbilansowana (ich jadłospisy nie przekraczają 1900 kcal dziennie, są bogate w ryby, owoce morza, warzywa, produkty pełnoziarniste, zieloną herbatę oraz wino ryżowe).
Co na to badania naukowe
Badania wykazują, że ludzki genotyp pozwala na przeżycie 120 – 140 lat i prawie każdy ma szanse przeżyć w zdrowiu przynajmniej do 85 roku życia! Dlaczego więc my Polacy nie żyjemy tak długo (wg danych Światowej Organizacji Zdrowia Polacy zachowują dobrą kondycje do 65 roku życia)? Dla porównania Japończycy zachowują dobrą kondycję zdrowia średnio do 76 roku życia. Najprawdopodobniej spowodowane to jest naszą nieprawidłową, niezdrową dietą.
W naszym kraju na stołach króluje tłusta wieprzowina (przeciętny Polak zjada rocznie ok. 70 kg mięsa). Poza tym posiłki przygotowujemy najczęściej metodą smażenia w głębokim tłuszczu i zbyt dużo solimy. Nadużywamy cukru, słodkich napojów, słodyczy i alkoholu. Menu przeciętnego Polaka ubogie jest natomiast w ryby (jemy jedynie 6,5 kg ryb rocznie).
Co zatem jadają populacje, które są rekordzistami w długości życia?
Japończycy, jak już wcześniej wspominano jedzą niskokaloryczne, urozmaicone posiłki bogate w ryby, soję, glony. Długowieczni są także Gruzini, którzy piją duże ilości fermentowanych przetworów mlecznych (mających właściwości antynowotworowe) oraz stosują pikantne przyprawy, rozszerzające naczynia krwionośne i dotleniające organizm. Narody, które mogą pochwalić się długimi latami życia to także Włosi, Grecy i Hiszpanie, stosujący tzw. dietę śródziemnomorską, bogatą w warzywa, owoce, kasze, makarony, pełnoziarniste pieczywo, ryby i czerwone wino (bogate w antyutleniacze „zmiatające” szkodliwe wolne rodniki). W czołówce długowieczności znajdują się również Australijczycy, którzy żywią się głównie rybami, owocami morza, warzywami i owocami, bogatymi w antyutleniacze, błonnik pokarmowy i witaminy.