szparagi

Czy szparagi to coś więcej niż afrodyzjaki?

Po raz pierwszy szparagi zostały wykorzystane w kuchni już 4500 lat temu. Jako pierwsi odkryli ich smak Rzymianie, choć ich nazwa pochodzi od greckiego słowa asparagus, które oznacza młody pęd. Szparagi z czasem zyskiwały coraz większą popularność w krajach basenu Morza Śródziemnego.

W Europie pierwsze wzmianki o szparagach pochodzą dopiero z roku 1469, za to od tego momentu szparagi zagościły na stałe na stołach Europejczyków. Do Polski szparagi zawędrowały w XVIII wieku, ale ich regularna uprawa została rozwinięta dopiero w XIX wieku. Wcześniej szparagi uprawiane były tylko w przyklasztornych ogrodach.

W chwili obecnej szparagi uprawiane są w niemalże wszystkich krajach na świecie a ich największymi producentami są Włochy, Holandia, Japonia, Tajwan i Stany Zjednoczone. Ze względu na kształty i zawartość dużej ilości substancji mających pozytywny wpływ na organizm, szparagi szybko zyskały sobie sławę warzywa posiadającego moc rozbudzania pożądania.

Odmiany kolorystyczne

W zależności od ilości promieni słonecznych dochodzących do pędu podczas wzrastania, szparagi nabierają określonego koloru. Najpopularniejsze szparagi białe uzyskują swoją barwę w wyniku wzrastania w specjalnych kopcach ziemnych, które niemalże całkowicie ograniczają dostęp światła do szparagów. Zielone szparagi swój kolor zawdzięczają wyrastaniu w pełnym nasłonecznieniu. Najrzadszą odmianą kolorystyczną szparagów są szparagi fioletowe. Jest to odmiana pośrednia miedzy szparagami białymi a zielonymi. Ze względu na swoją trudną hodowlę jest to odmiana bardzo rzadko spotykana.

Wartość energetyczna

Szparagi, podobnie jak większość warzyw są produktem o niskiej kaloryczności. Posiadają zaledwie 18kcal w 100g produktu. Na wartość energetyczną szparagów w głównej mierze składają się węglowodany. Poza nimi w szparagach, niezależnie od odmiany kolorystycznej, znajdziemy znaczne ilości błonnika. Tłuszcz natomiast występuję w niewielkich ilościach, dochodząc maksymalnie do 0,2g na 100g szparagów. Z tego powodu są one bardzo dobrym urozmaiceniem diety osób odchudzających się. Po ich zjedzeniu czujemy się syci przez dłuższy czas, a ilość spożytych kalorii jest naprawdę niewielka.

Bomba witaminowa

Niezależnie od tego, w jakim kolorze najbardziej lubimy szparagi zawsze są one bombą witaminową. Szparagi mogłyby swobodnie zastąpić większość preparatów multiwitaminowych w postaci tabletek. Jedynym ograniczeniem jest ich sezonowe występowanie. W skład szparagów wchodzi w znacznych ilościach kwas foliowy oraz witamina K. Ponadto zawierają również karoteny, witaminy z grupy B (B2, B5, B6), witaminę C, a także składniki mineralne w postaci potasu, sodu, wapnia, magnezu, fosforu, fluoru a także żelaza.

Szparagi mają również właściwości bakteriobójcze i przeciwnowotworowe. Spożywane regularnie obniżają szansę zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe oraz na nowotwory. Posiadają zbawienny wpływ na układ trawienny. Regulują perystaltykę, chronią przed zaparciami i poprawiają trawienie. Już w starożytnej Grecji szparagi wykorzystywane były do zwalczania schorzeń wątroby, a wśród współczesnych mieszkańców Chin preparaty ze szparagów są popularnym środkiem przeciwkaszlowym.

Szparagi – jak to się je?

Sposób przygotowania szparagów różni się ze względu na odmianę kolorystyczną. Białe szparagi przed ugotowaniem należy cienko obrać oraz odłamać zdrewniałą łodygę. Szparagi zielone i fioletowe obierania nie wymagają, jednak również w ich przypadku należy odłamać zdrewniały koniec łodygi. Jeśli zdecydujemy się na gotowanie szparagów w wodzie warto pamiętać o tym, że miękną one od głowy.

Dlatego warto do gotowania szparagów użyć wysokiego garnka, który umożliwi nam gotowanie ich w pozycji pionowej z główkami powyżej powierzchni wody. W ten sposób główki szparagów pozostaną al dente, podczas gdy końce zdążą zmięknąć. W przypadku szparagów zielonych wystarczy gotować je około 2-3 minut, natomiast szparagi białe i fioletowe powinno się gotować nieco dłużej, ok. 10-15 minut.

Szparagi świetnie sprawdzają się jako niskokaloryczne przystawki, zdrowy dodatek do obiadu lub jako wykwintna kolacja. Mimo, że szparagi występują w bardzo ograniczonym czasie i są produktem typowo sezonowym, jest to warzywo, które doskonale się przechowuje w postaci mrożonej lub marynowanej. Dzięki temu możemy przez cały rok korzystać z ich zbawiennego wpływu na nasz organizm.

Najpopularniejszym sposobem podania jest zawijanie szparagów w szynkę lub ciasto francuskie. Świetnie sprawdzają się w połączeniu z grzybami i beszamelem. Dla wielbicieli prostoty najlepszym rozwiązaniem będzie podanie szparagów z odrobiną oliwy i czosnku. Oczywiście sposób przyrządzenia szparagów zależy od indywidualnych upodobań kulinarnych i właściwie nie występują w tej kwestii żadne ograniczenia. Świeże szparagi pasują do wszystkiego, dlatego warto eksperymentować i szukać nowych połączeń smakowych.

Szparagi to nie tylko znane od stuleci afrodyzjaki, ale również zdrowe i niezwykle smaczne warzywa, po które warto sięgać każdego dnia.

Źródła:

1. Encyklopedia wiem. Szparag [online] Dostęp 29 marca 2014. Dostępny w internecie http://portalwiedzy.onet.pl/34553,,,,szparag,haslo.html
2. Correnti Pino. Afrodyzjaki w kuchni – pięć tysięcy lat tradycji. Warszawa. Wydawnictwo książkowe twój styl, 2005. ISBN 83-7163-458-7.


Udostępnij i podziel się wiedzą!