poziomki

Poziomki – najzdrowsze owoce świata

Poziomki są uznawane za najzdrowsze owoce świata. Tytuł ten zawdzięczają m.in. antocyjanom, dzięki którym mają czerwony kolor. Według naukowców antocyjany to bardzo silne przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie, m.in. zmniejszają ryzyko nowotworów i spowalniają procesy starzenia się organizmu…

Poziomki rosną dziko na krzaczkach w polskich lasach, najczęściej na polanach (ponieważ są one nastawione na słońce). Zawarte w nich barwniki posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników, które zwiększają ryzyko nowotworów i przyspieszają procesy starzenia się organizmu. Wolne rodniki uszkadzają strukturę skóry i sprzyjają zmarszczkom. Antocyjany zawarte w poziomkach zapobiegają tym uszkodzeniom.

Poziomki są niskokaloryczne i dostarczają wielu cennych składników odżywczych. Garść tych owoców to tylko 66  kcal i duża dawka witaminy C (zaspokajają 200% dziennego zapotrzebowania na tą witaminę). Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu – substancji, która napina skórę. Poza tym poziomki są źródłem cennego błonnika pokarmowego oraz witamin: E, A, B1, B2, B6, H i kwasu foliowego.

Poziomki zawierają także kwas salicylowy działający przeciwzapalnie, dlatego spożywanie ich w dużych ilościach może mieć działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe (mogą działać podobnie jak leki). Sok z tych owoców warto więc pić podczas przeziębienia. Jeżeli jednak ktoś jest uczulony na kwas salicylowy, powinien zrezygnować  z jedzenia tych owoców.

Jeżeli chcemy, żeby zebrane przez nas poziomki nie straciły swoich cennych właściwości, nie moczmy ich w wodzie, jedynie przepłuczmy na sitku pod bieżącą wodą. Taki zabieg jest konieczny, aby zapobiec  zarażeniu się tasiemcem lisim.


Udostępnij i podziel się wiedzą!