Szacuje się, że około 1,5 miliona dzieci w Stanach Zjednoczonych jest uczulone na orzeszki ziemne. Jest to bardzo duży problem, ponieważ wystarczy już nawet ich śladowa ilość w produkcie, aby wywołać niepożądane reakcje alergiczne, w tym zagrażający życiu wstrząs anafilaktyczny.

Alergia pokarmowa to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu na dany alergen występujący w żywności, powodująca pojawienie się różnych objawów klinicznych po zwyczajowo spożywanych pokarmach. Najczęstsze symptomy to: łzawienie, katar sienny, duszności, biegunka, zmiany skórne, a także wstrząs anafilaktyczny. Najbardziej narażone na występowanie alergii pokarmowej są dzieci, a najpopularniejszymi alergenami żywności są m.in. białka mleka krowiego, białka jaja kurzego, a także białka orzechów. Dziś postanowimy przyjrzeć się szczególnie tym ostatnim.

Nowe metoda immunoterapii

Aby przeciwdziałać skrajnym reakcjom alergicznym na orzeszki ziemne, naukowcy zaczęli szukać rozwiązania, które przyczyniłoby się do zmniejszenia ich nasilenia i ułatwienia życia osobom uczulonym. Pewna francuska firma biotechnologiczna rozpoczęła pracę nad nowym podejściem do leczenia ciężkich alergii, które opiera się na przezskórnym podawaniu leku stymulującego układ immunologiczny.

Podstawą nowego rozwiązania są plastry, które umieszcza się na skórze. Wewnątrz każdego takiego plastra rozpylana jest próbka białka orzecha, które po przyklejeniu na skórę trafia do układu odpornościowego. Dostarczony w ten sposób do organizmu alergen, będzie powoli stymulował układ immunologiczny, który wkrótce nabierze tolerancji na białka orzeszków ziemnych. Takie rozwiązanie pozwoli uniknąć niepożądanych reakcji alergicznych. Producenci plastrów zalecają, by były one noszone najlepiej codziennie przez rok lub dwa. Wówczas, umożliwi to osobom z alergią na orzeszki spożywanie ich niewielkich ilości bez obaw. Jak twierdzi dyrektor spółki, produkującej plastry, David Schilansky, jeśli do tej pory osoba uczulona miała objawy alergii po zjedzeniu 1/10 części orzecha, tak po kilkuletniej terapii za pomocą plastrów będzie mogła bez konsekwencji zjeść mniej więcej garść orzeszków ziemnych każdego dnia.

Całe przedsięwzięcie bardzo różni się od sposobu, w jaki dotychczas traktowano alergie. Przed tą metodą immunoterapii, jedynym sposobem, aby zmniejszyć reakcje alergiczne był proces odczulania, w którym stopniowo wprowadzano niewielkie ilości alergenu do organizmu. W przypadku alergii na orzeszki ziemne, poprzez codzienne jedzenie jednego orzeszka. Wadą takiej metody jest niebezpieczeństwo wystąpienia niepożądanych reakcji, które rozprzestrzeniają się po całym organizmie za pomocą strumienia krwi. Inne, bardziej powszechnie stosowane metody leczenia alergii skupiają się wokół leczenia jej symptomów, tzn. stosując leki przeciwhistaminowe. Czyli de facto nie leczą samej alergii, tylko zmniejszają jej objawy.

Jak już wcześniej wspomniano, alergia to nieprawidłowa odpowiedź układu odpornościowego na substancje, które zwyczajowo nie są szkodliwe dla innych, zdrowych osób. W USA alergie figurują w czołówce najczęściej występujących chorób przewlekłych. Szacuje się, że od 4 do 6% dzieci w USA ma alergię pokarmową, z czego orzeszki ziemne są jednym z głównych, najpowszechniejszych alergenów je wywołujących.

Plastry skórne wciąż są w fazie badań. Jednak dotychczasowe wyniki zdają się być bardzo obiecujące. Alergia pokarmowa może zagrażać życiu. U dzieci jest to szczególnie niebezpieczne, ponieważ ich młode organizmy mogą sobie nie poradzić w walce z następstwami alergii. Głównie ze względu na dzieci zaczęto szukać nowych metod wyciszania uczulenia. Naukowcy nazywają sposób z wykorzystaniem plastrów nową metodą immunoterapii. W przyszłości pragną kontynuować badania nad zastosowaniem plastrów w przypadku innych alergii pokarmowych np. na mleko czy jajka oraz w przypadku astmy alergicznej.

Podsumowanie

Biorąc pod uwagę systematycznie rosnącą częstotliwość występowania alergii na całym świecie, ta nowa metoda immunoterapii może przynieść ulgę osobom uczulonym na orzeszki ziemne. Jeżeli wyniki badań nad skutecznością plastrów się potwierdzą, będzie to przełom w leczeniu alergii. Automatycznie nastąpi poprawa jakości życia alergików, którzy bez konieczności dokładnego czytania etykiet będą mogli spożywać wszystkie dostępne na rynku produkty.

Źródła:

Sciencealert

PODZIEL SIĘ
Dominika Murat
Dietetyk w poradni Dietomedica. Absolwentka studiów magisterskich na kierunku dietetyka na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Promotorka zdrowych nawyków żywieniowych, która chętnie dzieli się z pacjentami swoją wiedzą, zdobytą podczas zajęć teoretycznych i praktycznych w wielu warszawskich szpitalach. Jako dietetyk kliniczny, specjalizuje się głównie w żywieniu w chorobach dietozależnych, ale również świetnie radzi sobie w żywieniu osób zdrowych i sportowców. Ekspertka w zakresie odchudzania. Członek Studenckiego Koła Naukowego Badań nad Zaburzeniami Odżywiania.