słodziki
źródło: shutterstock

Już prehistoryczni ludzie uwielbiali słodkości. Prawdopodobnie dlatego, że naturalnie słodkie produkty rzadziej bywały trujące, niż te gorzkie. W dzisiejszych czasach również przepadamy za słodkim smakiem, ale oczekujemy także, żeby produkty były niskokaloryczne. Producenci starają się więc obniżyć wartość energetyczną swoich wyrobów i często rezygnują z dodatku cukru na korzyść różnych słodzików.

Nie zawsze jednak dodatek słodzika zamiast cukru powoduje obniżenie kaloryczności produktu, np. czekolada „bez cukru” w rzeczywistości może mieć więcej kalorii niż ta tradycyjna. Dzieje się tak dlatego, ponieważ cukier zamieniono w niej sorbitolem, który w końcowym etapie w wątrobie przekształcany jest w glukozę.

Należy uważnie czytać etykiety na produktach i wybierać te, w których cukier zastąpiono słodzikiem nie zawierającym kalorii.

Słodziki, które nie zawierają kalorii to:

  • Aspartam (E 951) – prawie 200 razy słodszy od cukru, dlatego dodawany jest do produktów w bardzo małych ilościach. Jest źródłem fenyloalaniny, więc nie może być spożywany przez osoby chore na fenyloketonurię. Został dość dokładnie przebadany i udokumentowano jego bezpieczeństwo. Brytyjska Komisja do spraw Toksyczności, Produktów Konsumenckich oraz Środowiska nie wykazała jego ujemnego wpływu na zdrowie. Jego maksymalna dzienna dawka (tzw. ADI) to 40 mg/kg masy ciała. Dodawany do gum do żucia, napojów oraz używany jako słodziki w proszku.
  • Sacharyna (E 954) – substancja syntetyczna 300-500 razy słodsza niż cukier. Jej wadą jest to, że pogrzana do 70 stopni C, daje metaliczny posmak, dlatego powinna być dodawana do produktu dopiero po gotowaniu. Używana jako słodziki w proszku.
  • Acesulfam K (E 950) – 130-200 razy słodszy od cukru i odporny na wysokie temperatury. Używany przy produkcji dżemów, napojów i produktów pieczonych.
  • Sukraloza (E 955) – 600 razy słodsza od cukru, smakuje jak cukier i jest odporna na podgrzewanie. Jest produkowana z cukru, ale nie wpływa na poziom glukozy. Stosuje się ją jako słodziki w proszku, a także dodaje do napojów, produktów pieczonych, owoców mrożonych i z puszki.
  • Cyklamat (E 952) – 30-50 razy słodszy niż cukier. Odporny na wysokie temperatury. Używany najczęściej w napojach, wyrobach mleczarskich, czekoladzie i jako słodziki w proszku.

Słodziki, które dostarczają kalorii to:

  • Fruktoza – prawie dwa razy słodsza niż cukier. W wątrobie zostaje przekształcona do glukozy.
  • Związki alkoholowo-cukrowe (poliole) – używane, aby obniżyć w produkcie zawartość węglowodanów lub tłuszczów. W wątrobie są przekształcane we fruktozę i glukozę. Są dodawane do gum do żucia, słodyczy, ciast, czy lodów. Są to substancje, których nazwy kończą się na „-ol”, np. Sorbitol, Xylitol, Mannitol. Słodziki te w dużych ilościach mogą powodować bóle brzucha i biegunkę.
PODZIEL SIĘ
Emilia Sienkiewicz
Dietetyk kliniczny w poradni Dietomedica. Absolwentka dziennych studiów magisterskich na kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Specjalistka w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo-zależnych. Współzałożycielka i redaktor dietto.pl. Posiada uprawnienia pedagogiczne (ukończone studia podyplomowe). Prywatnie mama dwójki chłopców.